Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

01. 03. 2017. 12:27 >> 12:03
4

UHAPŠEN 4. JANUARA

Francuski sud sjutra o izručenju Haradinaja

Francuski sud u Kolmaru sjutra bi trebalo da donese odluku o zahtjevu Srbije za izručenje bivšeg premijera i lidera Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja, osumnjičenog za ratne zločine na Kosovu.Sjednica je zakazana za 9 sati.

 

 

 

Francuski sud ima tri mogućnosti u odlučivanju - da naloži prikupljanje dodatnih informacija i zatraži dalje razmatranje slučaja, da odobri ili da odbaci zahtjev Srbije. Na eventualnu negativnu odluku Sbija nema pravo žalbe.

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po potjernici koju je izdala Srbija. Beograd je potom francuskim vlastima uputio zahtjev za njegovo izručenje.

Sud ga je 12. januara uz određene mjere, pustio da odluku o zahtjevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi.Haradinaj se pred sudom u Kolmaru pojavio 1. i 9. februara.

On je izjavio da ne prihvata da bude izručen Srbiji i ponovio da je riječ o čisto političkom procesu protiv njega.Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je 2004. godine, a u januaru je, prema navodima srpskih medija, proširena novim optužbama i dokazima koji nijesu bili predmet razmatranja u Haškom tribunalu koji ga je 2012. oslobodio po svim tačkama optužnice.

Srpski tužioci Haradinaja sumnjiče da je odgovoran za najmanje 76 ubistva, uključujući i djece, kao i za silovanja i brutalna mučenja.

Posljednje proširenje istrage se odnosi na 13 žrtava, o čemu je svjedočilo 30 svjedoka, što je takođe dostavljeno Francuskoj.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније