Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

05. 03. 2017. 23:02   >>  22:39

SLUČAJ PRISLUŠKIVANJA

Obamini ljudi negiraju, Bijela kuća insisitira

Bijela kuća je danas saopštila da Kongres SAD treba da istragu ruskog miješanja u izbore 2016. godine proširi da bi obuhvatila neprovjerene tvrdnje predsjednika Donalda Trampa da je bivši predsjednik Barak Obama u kampanji prešao pravno dopuštenu liniju.

Dok je Tramp u subotu u nizu tvitova bez dokaza tvrdio da je njegov prethodnik prisluškivao njegove telefone, direktor Nacionalne obavještajne službe iz doba Obame je izjavio da takve akcije nije bilo.

"Apsolutno ne, to mogu poreći" rekao je Džejms Klaper koji je napustio svoj posao kada je Tramp preuzeo dužnost 20. januara.

Portparol Obame je rekao da je optužba Trampa "jednostavno lažna". Poslanici iz obje stranke su pozvali Trampa da obezbijedi dokaz svoje zapanjujuće tvrdnje, ali je Bijela kuća saopštila da neće dalje komentarisati dok kongresni odbori ne "izvrše takav nadzor".

"Najprije nešto izmislite, onda štampa piše o tome, i onda kažete da svi pišu o toj optužbi. To je alat autoritarnosti", izjavila je šefica Demokrata u Predstavničkom domu Kongresa Nensi Pelosi.

Sekretar za štampu Bijele kuće Šon Spajser je objavio zahtjev za istragu Kongresa u saopštenju u kojem pominje "veoma zabrinjavajuće" izvještaje "koji se tiču potencijalno politički motivisane istrage neposredno prije izbora 2016. godine".

On nije iznio pojedinosti o tome, niti je odgovorio na pitanja.

Tramp je rekao da je oktobra prošle godine prisluškivano osoblje u njegovom oblakoderu u Njujorku, odakle je upravljao svojom predizbornom kampanjom i pripremom za preuzimanje vlasti.

Spajser je rekao da Bijela kuća želi da odbor "sprovede svoja ovlašćenja za nadzor da bi utvrdio da li su istražna ovlašćenja izvršne grane vlasti zloupotrijebljena 2016. godine".

Džoš Ernest koji je bio sekretar za štampu Obame, izjavio je da predsjednici nemaju ovlašćenje da jednostrano narede prisluškivanje američkih građana, kao što tvrdi Tramp. Istražitelji FBI i funkcioneri Ministarstva pravde moraju tražiti odobrenje federalnog sudije i to pošto dokažu da je potrebno prisluškivanje.

Ernest smatra da je Tramp to pokrenuo da bi odvratio pažnju s problema kontakata svojih saradnika sa zvaničnicima Rusije, uključujući i svog savjetnika tokom kampanje Džefa Sešonsa koji je postao ministar pravosuđa. FBI istražuje te kontakte, a to čini i Kongres.

Trampov poziv Kongresu za istragu Obame je rizičan, naročito ako se otkriju štetne informacije o njemu ili njegovim saradnicima. Poslanici su već obećavali da će pratiti dokaze kuda god ih odveli.

Tramp je u tvitovima navodno prisluškivanje uporedio sa aferama "Nikson/Votergejt" i periodom "makartizma", a Obamu je nazvao "lošim (ili bolesnim) tipom".

Portparol Obame Kevin Luis rekao je u subotu da je "ključno pravilo" Obamine administracije bilo da se nijedan zvaničnik Bijele kuće nikada ne miješa u istrage Ministarstva pravde koje bi trebalo da nije pod političkim uticajem.

Luis je rekao da ni je Obama, niti bilo koji drugi zvaničnik Bijele kuće nikada nijesu naredili nadzor nad bilo kojim građaninom SAD. "Takva sugestija jednostavno je lažna", rekao je Luis.

Trampa mjesecima prate pitanja o vezama njegove kampanje s Rusijom. Situaciju komplikuje procjena obavještajnih službi SAD da se Rusija umiješala u izbore da bi pomogla Trampu da pobijedi Hilari Klinton, a otkriveni su i kontakti njegovih pomoćnika s ruskim zvaničnicima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније