Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

09. 03. 2017. 21:36 >> 21:11
2

DŽULIJAN ASANŽ

Optužio CIA za destruktivnu nesposobnost

Osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž danas je poslije objavljivanja osjetljivih podataka na njegovom sajtu, optužio američku Centralnu obavještajnu agenciju (CIA) za "destruktivnu nesposobnost" zbog čuvanja osjetljivih podatka na samo jednom mjestu.

Organizacija Vikiliks saopštila je u utorak da je objavila hiljade dokumenata Centra za sajber špijunažu američke Centralne obavještajne agencije (CIA). Po navodima Vikiliksa, ta arhiva sadrži opis raznog hakerskog oruđa poput malvera, virusa, trojanaca i drugih koji se mogu koristiti za sajber napade.

"Čin destruktivne nesposobnosti je stvoriti takav arsenal, a čuvati ga na jednom mjestu", rekao je Asanž na konferenciji za štampu preko interneta iz Ambasade Ekvadora u Londonu, gdje živi u azilu od 2012.

Asanž je rekao i da će Vikiliks "raditi" sa proizvođačima elektronskih uređaja da im pomogne da se odbrane od oruđa američke agencije, poslije otkrića o programu CIA za hakovanje, koji omogućuje da se na primjer televizor ili pametni telefon pretvori u uređaj za prisluškivanje.

"Riješili smo da radimo sa njima da im damo ekskluzivan pristup dodatnim tehničkim detaljima koje imamo da bi mogle da se unesu korekcije", rekao je Asanž.

Vikiliks navodi da je CIA razvila oruđa za napade na "pametne" Samsungove televizore koja omogućavaju da se ti uređaji koriste i kao prislušni uređaji čak i kada ne rade. Takođe su razvijeni i napadi na pametne telefone.

Dokumenti objavljeni preko sajta Vikiliks pokazuju da je američka obvještajna agencija razvila više od hiljadu programa malvera, virusa, trojanskih konja i drugog softvera.

"Nemoguće je sačuvati kontrolu nad oružjem za sajber špijunažu. Ako ga napravite na kraju ćete ga izgubiti", rekao je Asanž i dodao da Vikiliks ima još mnogo više informacija o metodima CIA.

CIA je do sada odbila direktno da komentariše objavljivanje tih podataka, ali u saopštenju juče navela je da su takva objavljivanja štetna jer opremaju protivnike "sa oruđem i informacijama kako da nam naškode".

U odgovoru na Asanžovu današnju konferenciju za štampu portparolka CIA Heder Fric Horniak rekla je "kao što smo ranije rekli Džulijan Asanž nije baš bedem istine i integriteta. Uprkos naporima Asanža i onima sličnim njemu CIA nastavlja agresivno da sakuplja strane obavještajne podatke da zaštiti Amerikance od terorista, neprijateljskih nacija država i drugih protivnika".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније