Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

13. 03. 2017. 10:32   >>  11:20

BANKARI SKORO SIGURNI

FED povećava kamate

Nakon niza podataka koji ukazuju na ubrzavanje rasta američke ekonomije, ali i inflacije, vodeći bankari na Vol stritu smatraju da će američka centralna banka (FED) skoro sigurno ove sedmice povećati kamatne stope.

 

U anketi Rojtersa, sprovedenoj u petak, 22 od 23 trgovca novcem očekuje da će FED povećati ključne kamatne stope već ove sedmice, jer se rast ekonomije ubrzava, prenosi Hrportfolio.

U petak je objavljeno da je u februaru broj zaposlenih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) povećan 235 hiljada, znatno više od 190 hiljada koliko su očekivali analitičari, što ukazuje na dalja poboljšanja na tržištu rada.

Predsjednik FED-a, Dženet Jelen, nagovijestila je nedavno da će kamate biti povećane vrlo brzo ako izvještaj o zapošljavanju i drugi podaci to podrže.

Osim izvještaja o zapošljavanju, povećanje kamata nagovještava i jačanje inflacije koja se lagano približava ciljanom nivou FED-a od dva odsto.

"Sve to ide u prilog tezi da će FED povećati kamate", kazao je Majk Henson, strateg u kompaniji TD Sekjurities.

Očekuje se da će čelnici FED-a sjutra ili u srijedu povećati kamate 0,25 procentnih bodova, u rasponu od 0,75 do jedan odsto.

Uz to, FED bi ove godine mogao znatno ubrzati tempo povećanja kamata, s obzirom na to da je američki predsjednik Donald Tramp najavio smanjenje poreza građanima i kompanijama, kao i povećanje fiskalne potrošnje, između ostalog na infrastrukturne projekte.

To bi moglo podstaći jačanje inflacije.

FED je u posljednje dvije godine kamate povećao u dva navrata, po 0,25 procentnih bodova.

U novoj anketi Rojtersa 20 od 23 trgovca novcem očekuje da će FED u ovoj godini kamate povećati u tri navrata, pa većina njih procjenjuje da će ključne kamate na kraju godine dostići 1,25 do 1,5 odsto. To bi moglo negativno uticati na države koje imaju velike dugove u dolarima, jer će im to povećati cijenu zaduživanja.

Analitičari kažu da se bliži kraj ere jeftinog novca, započete globalnom finansijskom krizom kada su monetarne vlasti širom svijeta krenule u spašavanje svojih ekonomija smanjenjem kamata i dodatnim mjerama labavljenja monetarne politike.

Već se nazire i mogućnost zaoštravanja monetarne politike u eurozoni, s obzirom na to da se ekonomija tog bloka oporavlja od dužničke krize i da s rastom cijena nafte i sirovina počinje da jača i inflacija.

Čelnici Evropske centralne banke (ECB) poručili su da će se vrlo labava monetarna politika voditi barem do kraja godine.

Rojters piše da su čelnici ECB-a na redovnoj sjednici raspravljali i o mogućnosti povećanja kamatnih stopa i prije nego što okončaju programe kvantitativnog popuštanja monetarne politike, odnosno kupovine obveznica.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније