Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

18. 03. 2017. 20:50 >> 20:29

UN POZIVAJU

Avganistan da riješi ekstremističke prijetnje

Savjet bezbjednosti UN pozvao je Vladu Avganistana da počne da rješava "alarmantne prijetnje" koje za stabilnost i bezbjednost zemlje predstavljaju talibani, Al Kaida, kao i njeni ogranci i druge ekstremističke grupe.


Rezolucijom koja je sinoć usvojena jednoglasno produžuje se misija UN (UNAMA) u Avganistanu do marta 2018. i izražava ozbiljna zabrinutost zbog prisustva i potencijalnog jačanja ogranaka Islamske države koji predstavljaju "ozbiljne prijetnje za bezbjednost Avganistana i zemlje u regionu".

Savjet bezbjednosti ponovio je podršku avganistanskim Nacionalnim odbrambenim i bezbjednosnim snagama, posebno u  borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma. Pozvao je avganistansku vladu da uz međunarodnu pomoć nastavi da se suočava sa prijetnjama "terorističkih grupa".

Članovi Savjeta založili su se za jaču međunarodnu i regionalnu bezbjednosnu saradnju kako bi se zemlja izborila s nasiljem u regionu i napadima talibana, mreže Hakani, Al Kaide, Islamske države i drugih ekstremističkih i oružanih grupa, kriminalaca i "stranih terorističkih boraca".

Talibani koji više od 15 godina vode pobunu protiv Vlade u Kabulu koju podržava SAD, napredovali su na više frontova tokom 2016. godine. Avganistanske snage pokušavaju da se bore s ekstremistima od kada su SAD i NATO zvanično završili svoju borbenu misiju u toj zemlji krajem 2014. godine.

Avganistanska vlada se, takođe, suočava s ogrankom Islamske države koji pokušava da se proširi u ostalim djelovima zemlje, a ne samo u istočnoj provinciji Nagarhar, kao i sa napadima Al Kaide i drugih terorističkih grupa.

Savjet bezbjednosti UN je izrazio "duboku zabrinutost" zbog rekordnog broja civilnih žrtava u februaru ove godine i osudio samoubilačke napade i namjerno ubijanje žena i djevojčica, uključujući onih koje se zalažu za ženska prava, kao i novinara.

Prema podacima UN, 3.498 ljudi je ubijeno 2016. godine u Avganstanu, uključujući 923 djece, a  još 7.920 je ranjeno, što je najviši broj civilnih žrtava od 2009. kada je misija UNAMA počela sistematski da bilježi civilne žrtve.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније