Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

18. 03. 2017. 17:49 >> 17:25
1

OKO ZABRANE PUTOVANJA

Tramp uložio žalbu na suspenziju

Administracija predsjednika SAD, Donalda Trampa uložila je žalbu na djelimičnu suspenziju drugog predsjednikovog ukaza o zabrani ulaska izbjeglica i državljanja iz šest muslimanskih zemalja, koju je izdao savezni sudija države Merilend.

Žalba je uložena juče u saveznom sudu u Grinbeltu, u državi Merilend.

Sudija Tiodor Čuang u četvrtak je suspendovao dio Trampove nove revidirane naredbe, koji se odnosi na mjeru prekida izdavanja viza za šest muslimanskih zemalja.

Sudija je ocijenio da je novi ukaz zapravo "sprovođenje u djelo odavno predviđene zabrane ulaska muslimana u SAD".

Prije sudije u Merilendu, savezni sudija sa Havaja je suspendovao je primjenu Trampovog novog ukaza, i to dan prije nego što je trebalo da stupi na snagu. Havajski sudija Derik Vatson ocijenio je da je usmjeren protiv pripadnika određene vjere.

Trampov portparol Šon Spajser rekao je da će vlada tražiti razjašnjenje zabrane sa Havaja prije nego što uloži žalbu sudu.

Ta dva suda su prihvatila tvrdnju država gdje su na vlasti demokrate, ali i drugih aktivista da je ukaz diskriminatorski prema muslimanima.

Odluke dvoje sudija zato što su savezne sudije odnose se na cijelu teritoriju SAD.

Tramp, koji je rekao da su iz njegovog drugog ukaza sklonjene sporni djelovi, osudio je politizovano prvosuđe i "zloupotrebu vlasti bez presedana".

Njegov prvi antiimigracioni ukaz zaustavili su, 3. februara, takođe savezne sudije. Tramp je zatim usvojio revidiran ukaz u kome su ublažene neke zabrane i skinut Irak sa spiska zabrane.

Advokati vlade tvrde da je nova Trampova zabrana značajno izmijenjana u odnosu na verziju koju je objavio u januaru i koju je blokirao federalni sudija u državi Vašington. Zastupnici vlade navode da je zabrana uvedena kako bi se SAD zaštitile od "radikalnog islamskog terorizma".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније