Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

14. 06. 2013. 22:46   >>  22:46

PREDSJEDNIČKI IZBORI

Zatvorena birališta u Iranu

Birališta na kojima su građani Irana glasali za predsjednika države zatvorena su, a prvi rezultati trebalo bi da budu poznati sjutra.

Iranski ministar unutrašnjih poslova Mostafa Moamar Nadžar zatražio je da biračka mjesta budu otvorena do 21 sat po lokalnom vremenu, umjesto do 18, kako je bilo predviđeno.

 

U međuvremenu, šest kandidata za predsjednika izdali su zajedničko saopštenje u kojem su apelovali na smirenost na prvim izborima nakon 2009. godine, kada je reizbor odlazećeg predsjednika Mahmuda Ahmadinežada izazvao masovne proteste.

Vrijeme za glasanje produženo je dva puta, pošto je Nadžar ranije odredio produženje za dva sata zbog velike izlaznosti birača, prenosi AFP.

Prema iranskom zakonu, glasačka mjesta na predsjedničkim izborima otvorena su deset sati, uz mogućnost produžetka tog vremena.

Više od 50,5 miliona Iranaca s pravom glasa biralo je nasljednika predsjednika Ahmadinežada, koji poslije dva mandata više nije imao pravo da se kandiduje na izborima.

Državna televizija je emitovala snimke dugih redova ispred birališta širom zemlje.

Iranaci su mogli da glasaju za jednog od šest kandidata, a svi kandidati ranije su iskazali odanost vrhovnom iranskom vjerskom vođi ajatolahu Ali Hamneiju.

Hamnei je pozvao sugrađane da u što većem broju izađu na birališta i time pokažu njihovom glavnom neprijatelju, Sjedinjenim Američkim Državama, da će izbori biti fer i pošteni.

Posmatrači ocenjuju da je malo vjerovatno da će glasanje, prvo od spornih izbora 2009. godine kada je opozicija smatrala da je Ahmadinežad pokrao glasove, donijeti dramaticne promjene i izmijeniti loše odnose sa zemljama zapada.

Ukoliko nijedan kandidat danas ne obezbijedi više od 50 odsto glasova, za sedam dana biće održan drugi krug glasanja, na kome će se birati između dvojice kandidata koji su dobili najviše glasova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније