Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

20. 03. 2017. 10:07 >> 09:41
1

OPTUŽBE

Kačinjski:Za Bregzit kriva Angela Merkel

Jaroslav Kačinjski, lider vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda, optužio je njemačku kancelarku Angelu Merkel da je kriva za Bregzit i dodao da je Poljska jedina država u Evropskoj uniji (EU) koja ima hrabrosti da se suprotstavi Njemačkoj.

 

 

 

 

 "Njemci su uvidjeli da moraju da kranu dalje, da internacionalizuju dugove, uzmu na sebe dodatno breme. Bez toga može da padne cijela EU, a sigurno eurozona, što ne bi bilo dobro za Njemačku jer ima koristi od eura. Bolje platiti nego rizikovati da se sve sruši.

Posebno što se mnogo toga desilo. A Bregzit, to je zasluga Angele Merkel", kazao je Kačinjski u intervjuu za novi broj provladinog poljskog nedjeljnika vSjeći.

Kačinjski, od koga zavise svi bitniji koraci vlade i šefa države iako je formalno samo poslanik, izjavio je da je EU na čelo Evropskog savjeta uprkos otporu usamljene Poljske izabrala na dalje dvije i po godine bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska samo zato što Njemačka preko njega hoće da nametne promjenu EU u "Evropu dvije brzine".

"Pošto je pala odluka da lome naš otpor, to treba shvatiti kao promjenu koncepcije njemačke politike, jasno izraženu u deklaraciji iz Versaja. Gospođa Merkel računajući na Tuska mora biti sigurna da će on podržati "Evropu u dvije brzine", rekao je Kačinjski.

Nakon velikog diplomatskog poraza Poljske na samitu pretprošle nedjelje u Briselu jer je Varšava usamljena protiv preostalih 27 članica, a za Tuska su glasali i najbliži saveznici Češka, Slovačka i Mađarska jer su ljuti što Poljska zbog domaće politike minira zajedničkog kandidata Višegradske grupe, ankete su pokazale veliki pad podrške vladajućim konzervativicima - sa preko 36 odsto na 29 odsto.

"Ne sumnjamo da će biti pada podrške u anketama.To je cijena koju smo svjesno ukalkulisali u troškove. Cijena koju možda treba platiti da Poljska ne bude lopta koju šutiraju drugi", rekao je lider Prava i Pravde.

Kačinjski je naglasio da je neuspješni pokušaj da spriječi reizbor Tuska "kapital" za budućnost Poljske."Država koja umije da se suprotstavi svima, među kojima i Njemcima u vrlo važnom pitanju, to je država visokog ranga. Veoma visokog ranga. Možda niko drugi u Evropi ne bi smio da se usudi da uradi nešto slično", kazao je Kačinjski.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније