Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ B92 ]

20. 03. 2017. 16:24   >>  17:31 6

U 102. GODINI

Preminuo Dejvid Rokfeler

Milijarder bankar Dejvid Rokfeler preminuo je u 102. godini života, mirno u snu u svom domu u Pokantiko Hilsu, saopštila je porodica.

Dejvid je najmlađi od šestoro djece Džona D. Rokfelera juniora i bio je posljednji živi predstavnik svoje generacije Rokfelerovih.

Bio je na čelu jedne od najmoćnijih porodica na svijetu i nakon smrti svoje braće i sestara je postao "čuvar" bogatstva i čovjek koji je upravljao jednom od najvećih poslovnih, ali i filantropskih imperija na planeti.

Prema podacima lista "Forbs", Rokfelerova imovina je procijenjena na dvije milijarde dolara.

"Američki kapitalizam je donio više koristi ljudima nego bilo koji sistem u bilo kom dijelu svijeta u bilo kom trenutku u našoj istoriji. Problem je pobrinuti se da se taj sistem sprovodi najefikasnije i najpoštenije moguće", govorio je Rokfeler, prenosi AP.

Studirao je ekonomiju na Harvardu i Univerizetu u Čikagu, služio je vojsku, a zatim je poslovnu karijeru otpočeo u čuvenoj banci "Čejs", koju su, iako je porodica imala samo pet odsto akcija, mnogi zvali "Rokfeler bankom".

Nakon 35 godina karijere u kojoj je dvadeset godina bio na čelu "Čejs Menhetna" odišao je u penziju 1981-e, kada je imao 65 godina. Imao je ogroman uticaj u svijetu i dio je posljednje generacije koja je koncentrisala novac i moć samo u najužem krugu porodice.

Kako prenosi AP, sastao se sa više od 200 šefova država u više od 100 zemalja svijeta tokom karijere, a često je dočekivan kao i da je sam najviši državni zvaničnik.

Nakon poslovne karijere, trudio se da održi moć porodice i bavio se dobrotvornim radom, zbog kog je dobio i najveće američko priznanje za civile - Predsjednički orden slobode 1998.

Oženio se Margaret Megrat 1940. i iza sebe je ostavio šestoro djece. Supruga mu je preminula 1996. 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније