Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

20. 03. 2017. 18:32 >> 18:07
1

POSTIGNUT DOGOVOR

Rusi će obučavati Kurde u Siriji

Rusija će obučavati kurdske snage u Siriji u skladu s postignutim dogovorom dvije strane, rekao je za Frans pres (AFP) portparol glavne kurdske naoružane grupe u zaraćenoj zemlji.

"Postoji dogovor između naših trupa i ruskih trupa u Siriji (...) po kome ćemo mi dobiti obuku u modernim borbenim taktikama", rekao je Redur Šelil, portparol Zaštitnih jedinica kurdskog naroda (YPG).

On je rekao da je to prvi dogovor tog tipa između kurdskih sirijskih snaga i Rusije, saveznika vlasti Bašara al Asada, koji se bori protiv pobunjenika i ekstremista.

Obuka će početi uskoro u kampu u Afrinu, u sjevernoj provinciiji Alep, rekao je Šelil. On je dodao da su ruske snage već prisutne u Afrinu, jednom od tri poluatunomna kurdska kantona u Siriji.

Šelil je rekao da taj sporazum predstavlja pozitivan korak u okviru borbe protiv terorizma.

U borbi protiv ekstremističke grupe Islamska država Kurde tradicionalno podržavaju SAD.

Ta objava o ruskoj pomoći Kurdima data je u vrijeme kada se Rusija približava Turskoj, koja podržava pobunjenike u Siriji i istorijski je neprijateljski nastrojena prema Kurdima.

Ankara smatra grupu YPG medju svojim najvećim neprijateljima i svrstava je u terorističku oranizaciju kao i Radničku partiju kurdistana (PKK) koja djeluje u Turskoj.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније