Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č ]

21. 03. 2017. 19:14 >> 18:51

AMERIČKI PREDSTAVNIK

Transatlantski sporazum EU-SAD nije mrtav

Američki predstavnik pri evropskim institucijama Adam Šab (Shub) ocijenio je danas da transatlantski sporazum o slobodnoj trgovini, TTIP, o kome su pregovarali SAD i Evropska unija, nije mrtav.

"Zaista izražavam svoje neslaganje sa stavom da je TTIP mrtav", rekao je Adam Šab, koji predstavlja SAD u Briselu dok ne bude imenovan novi ambasador.

Šab, koji je govorio o transatlantskim odnosima pred komisijom Evropskog parlamenta, naglasio je da Transatlantsko partnerstvo za trgovinu i investicije (TTIP) ne spada u kategoriju Transpacifičkog ugovora potpisanog sa 11 zemalja Azije i Pacifika iz koga su se SAD povukle čim je predsjednik Donald Tramp stupio na dužnost 20. januara.

Tramp se stalno zalaže za protekcionističke stavove, međutim, njegova administracija nije odbacila TTIP, navodeći da proučava status pregovora o tome.

Ovi pregovori pokrenuti 2013, koje osporavaju nevladine organizacije i neki politički predstavnici, zaustavljeni su neposredno prije Trampovog stupanja na dužnost.

Šab je rekao da je TTIP zamrznut zbog konteksta američkih izbora krajem 2016. godine, ali takođe i holandskih, francuskih i njemačkih izbora ove godine.

"To nije bila najbolja klima za nastavak trgovinskih pregovora" nepopularnih kao što je TTIP, rekao je Šab. "Mi ga razmatramo i treba biti optimista", dodao je američki zvaničnik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније