Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: M.M.Lj. [ Buka ]

22. 03. 2017. 11:45 >> 11:20

WMO SAOPŠTILA

Ekstremne temperature obilježiće 2017.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je da će 2016. godina ostati upisana u istoriji kao godina u kojoj je zabilježena rekordno visoka globalna temperatura vazduha te jako nizak nivo morskog leda, dok su nivo mora i temperatura okeana nastavili da se uzdižu nesmanjenim tempom. Ekstremni vremenski i klimatski uslovi nastavljaju se i u 2017, piše DMHZ.

 

WMO je uoči Svjetskog meteorološkog dana, koji se obilježava 23. marta, izdala svoj godišnji izvještaj o stanju globalne klime koji se temelji na podacima nekoliko globalnih centara za analizu klime, kao I informacijama koje prilažu desetine nacionalnih hidrometeoroloških službi i istraživačkih instituta, članova WMO-a.

"Ovaj izvještaj potvrđuje da je 2016. bila najtoplija godina u istoriji mjerenja s nevjerovatnih 1,1 °C iznad predindustrijskog razdoblja, što je 0,06 °C više od pređašnjeg rekorda postavljenog 2015. godine. Porast globalne temperature u skladu je s drugim promjenama koje se događaju u klimatskom sistemu”, objasnio je generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Peteri Talas.

"Globalne prosječne površinske temperature mora takođe su bile najviše u istoriji mjerenja, nivo mora nastavio je da raste, a površina arktičkog leda veći dio godine bila je dobrano ispod prosjeka", rekao je.

"Uz stalno nove rekordne nivoe ugljendioksida u atmosferi, utiecaj ljudskog djelovanja na klimatski system postaje sve očigledniji ", rekao je Talas.

Novoobjavljene studije koje nisu obuhvaćene WMO-ovim izvještajem ukazuju na mogućnost da se količina toplote u okeanima povećala i više nego što je prethodno saopšteno. Privremeni podaci takođe pokazuju da se stopa rasta koncentracija ugljendiokida u atmosferi nije smanjila.

"Čak i bez snažnog El Ninja u 2017. svjedočimo drugim značajnim promjenama širom planeta koje postavljaju nove izazove pred naše razumijevanje klimatskog sistema. Nalazimo se na nepoznatoj teritoriji", rekao je direktor Svjetskog klimatskog istraživačkog programa (WCRP) Dejvid Karlson.

Najmanje tri puta ove zime na Arktiku je zabilježen polarni ekvivalent toplinskog talasa, pri čemu su snažne oluje s Atlantika donijele priliv toplog i vlažnog vazduha. Uslijed toga, usred arktičke zime i razdoblja ponovnog smrzavanja morskog leda zabilježeni su dani kada su temperature zapravo bile bliže tački otapanja. Antarktički morski led također je za razliku od trenda zabilježenog prethodnih godina bio na rekordno niskim nivoima.

Naučna istraživanja upućuju na zaključak da promjene na Arktiku i otapanje morskog leda dovode do promjena u širim okeanskim i atmosferskim obrascima cirkulacije, utičući na vrijeme u drugim dijelovima svijeta zbog talasa u mlaznim strujama (jetstream), brzim vazdušnim strujama koje doprinose regulaciji temperatura.

Zbog toga je početkom 2017. u nekim dijelovima svijeta, uključujući Kanadu i velike dijelove SAD-a, bilo neuobičajeno toplo, dok su drugi, uključujući dijelove Arapskoga poluostrva i Sjeverne Afrike, zabilježili neuobičajeno niske temperature.

Američka nacionalna okeanografska i atmosferska služba (NOAA) zabilježila je da je samo u SAD-u postavljeno ili izjednačeno 11 743 rekorda u visokim temperaturama. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније