Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

22. 03. 2017. 14:34 >> 14:08

IZBOR PREDSJEDNIKA

AFP: Afere potresaju kampanju u Francuskoj

Predsjednička izborna kampanja u Francuskoj poslije prve televizijske debate kandidata, ponovo je u sjenci zbog proširivanja istrage protiv kandidata desnice Fransoaa Fijona kao i poslije ostavke socijalističkog ministra unutrašnjih poslova Bruna Le Rua, ocijenila je danas agencija Frans pres.

 

 

 

 

Le Ru je u utorak podnio ostavku nakon što je priznao da je angažovao svoje ćerke na privremenim poslovima u parlamentu tokom ljetnjeg raspusta. Le Ruove ćerke su u to vrijeme imale 15 i 16 godina.

Pravosudni organi dodatno su bacili sjenku na kampanju nakon proširivanja istrage protiv Fijona, protiv kojeg je nedavno podignuta preliminarna optužnica za zloupotrebu javnih sredstava (pronevjeru) i saučesništvo u toj zloupotrebi.

Izvori bliski tužilaštvu saopštili su da je istraga proširena zbog sumnje za "tešku prevaru i falsifikovanje dokumenata".Pariski list Mond prenio je danas da pravosuđe sumnja da je bračni par Fijon "falsifikovao dokumente kako bi opravdao zarade" supruge Penelope i dvoje djece za posao koji su fiktivno obavljali u parlamentu.

Drugi list, Est republiken ocijenio je danas da bi trebalo da se zabrani zapošljavanje porodice političara u javnim službama jer će uvijek da postoji sumnja o "njihovom favorizovanju"."To bi bio jedini način da se ukloni sumnja o korupciji koja može da optereti politi

čku klasu", dodao je list.Fijon, bivši premijer desničarskog predsjednika Nikole Sarkozija koji je bio glavni favorit na početku izborne trke, sada je na trećem mjestu po popularnosti poslije otkrivanja afere o fiktivnom zapošljavanju njegove porodice.

Njegov advokat Pjer Korni-Žantij reagovao je na nove elemente istrage navodeći da nije bilo falsifikovanja dokumenata.

Ta afera, kao i istraga koja pogađa članove stranke kandidatkinje ekstremne desnice Marin Le Pen o navodnoj prevari i uzimanju novca od Evropskog parlamenta za posao koji nijesu obavljali, daju poseban ton predsjedničkoj kampanji.

List Liberasjon, koji se smatra ljevičarskim, pozdravio je otkrivanje afere o Fijonu i Marin Le Pen, kao i o Le Ruu koji je za 24 sata "izgubio ministarsku fotelju".

"I pored toga, Fijon i Marin Le Pen nastavljaju svoje kampanje, kao da se ništa nije desilo", ocijenio je list podsjećajući da je Fijon jedini kandidat u istoriji predsjedničkih izbora u Francuskoj protiv kojeg je podignuta preliminarna optužnica.

Francuski elektronski mediji ocjenjuju da mjesec dana prije prvog kruga izbora, zakazanog za 23. aprila, oko 40 odsto birača još ne zna za koga će glasati.

Mediji dodaju da bi tu neodlučnost možda uklonila debata dva favorita u prvom krugu, Marin Le Pen i kandidata centra Emanuela Makrona koji ima podršku i ljevičarskih i desničarskih političara.

Kandidat ljevice Benoa Amon, "autsajder" koji je na iznenađenje svih pobijedio na stranačkim izborima favorita Manuela Valsa, ima teškoća da pokrene svoju kampanju, ne samo zbog podjele unutar ljevice čiji se dio priklonio centristi Makronu, već i zbog "nemogućnosti" da ubijedi glasače u svoj izborni program.

Ljevičari i desničari koji podržavaju Makrona smatraju da je on "jači" da iz izborne trke "ukloni" ekstremno-desničarsku kandidatkinju Marin Le Pen, dodali su mediji u Francuskoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније