Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

25. 03. 2017. 09:02 >> 08:37

USVOJENA REZOLUCIJA

UN:Uništavanje kulturne baštine je ratni zločin

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom osuđuje nezakonito uništavanje kulturne baštine i upozorava ekstremiste da takvi napadi mogu da se tretiraju kao ratni zločini.

 

 

 

 

Rezolucija odobrava proširenje prethodnih mjera koje nijesu bile dovoljne za zaustavljanje ilegalne trgovine ukradenim kulturnim dobrima kojom su se finansirale terorističke organizacije.

Nove mjere biće usmjerene prvenstveno na Siriju i Irak, gdje su ekstremisti ID uništili antičke spomenke poput Palmire.

Rezolucija se ne odnosi samo na pripadnike ID, Al Kaide i njihovih ogranaka, već na sve učesnike u konfliktu.

UN zahtijevaju procesuiranje odgovornih za napade na istorijske spomenike i znamenitosti, građevine namijenjene religiji, obrazovanju, umjetnosti i nauci, kao i nezakonito iskopavanje i trgovinu ukradenim kulturnim dobrima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније