Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

25. 03. 2017. 10:54 >> 10:29
2

U RIMU

EU danas obilježava 60 godina postojanja

Lideri Evropske unije danas u Rimu obilježavaju 60 godina od potpisivanja Rimskog sporazuma, kojim je osnovana preteča EU, Evropska ekonomska zajednica.

 

 

 

 

 

Samitu će prisustvovati vođe 27 članica EU, bez Velike Britanije koja bi u srijedu trebalo da zvanično pokrene proces izlaska iz Unije.

Evropski lideri će na današnjem samitu pokušati da se dogovore o zajedničkim ciljevima i prioritetima i da nađu rješenje za izlazak iz krize, a trebalo bi da usvoje Rimsku deklaraciju u kojoj će izraziti posvećenost ujedinjenoj budućnosti.

Dokument će vjerovatno biti usvojen bez problema, pošto su Poljska i Grčka povukle svoje primjedbe veče prije samita, navodi AP.

U Rimu su danas na snazi bezbjednosne mjere tri puta jače nego što je uobičajeno za taj tip događaja, ne samo zbog prijetnje terorističkih napada već i zbog rizika da planirana okupljanja pristalica i protivnika EU izmaknu kontroli.

Lidere EU je veče prije samita u Vatikanu primio poglavar Rimokatoličke crkve.

Papa Franjo ih je pozvao da se odupru "lažnim oblicima bezbjednosti" koje obećavaju populisti, koji žele da se ograde zidovima, a da umjesto toga izgrade budućnost veće solidarnosti i jedinstva.

Evropljani su, rekao je papa, izgleda zaboravili "tragediju" zidova i podjela koja je inspirisala lidere prije više decenija da se nadaju boljoj budućnosti kroz ujedinjenje.

Papa je pozvao lidere EU da se ne zatvaraju usljed ekonomskih problema, migrantske krize i opšteg nepovjerenja među običnim Evropljanima u projekat EU.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније