Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

26. 03. 2017. 08:22 >> 07:58

UGROŽENI PREGOVORI

UN:Strane sile da obnove primirje u Siriji

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura zatražio je od zemalja koje podržavaju zaraćene strane u Siriji da utiču na njih u poštovanju primirja.

 

 

 

 

Zahtjev dolazi u vrijeme poslije nedavnih sukoba na terenu koji prijete da ugroze mirovne pregovore u Ženevi

"Sve veće kršenje primirja posljednjih dana može da ugrozi taj prekid vatre i da značajno i negativno utiče na bezbjednost civila, pristup humanitarnoj pomoći kao i na pravilan tok političkog procesa", rekao je De Mistura.

Specijalni izaslanik UN za Siriju uputio je pismo ministarstvima inostranih poslova Irana, Rusije i Turske, tri države koje su garanti prekida vatre na snazi od 30. decembra 2016. godine. Visoki zvaničnik UN zatražio je da te zemlje "hitno intervenišu" u prekidu sukoba i obnovi primirja u Siriji.

Iran i Rusija pružaju podršku sirijskim vlastima, dok je Turska bliska opoziciji.

Sukobi su nastavljeni tokom nedjelje istočno od Damaska i u centralnom dijelu Sirije.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je danas da je 16 civila poginulo i nekoliko desetina ranjeno u vazdušnim napadima u toj zoni, ali nije utvrđeno ko je sproveo bombardovanje.

Više od 320.000 osoba je poginulo od početka rata u Siriji prije šest godina, dok su u Ženevi pod okriljem UN u toku mirovni pregovori o okončanju rata i političkoj tranziciji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније