Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

29. 03. 2017. 16:30 >> 16:09
2

ŽAL ZBOG BREGZITA

Tusk Britaniji: Već nam nedostajete

Predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da "danas nije srećan dan" pošto mu je u Briselu uručeno pismo britanske premijerke Tereze Mej kojim je zvanično pokrenuta procedura Bregzita.

"Već nam nedostajete", rekao je Tusk ubrzo pošto mu je britanski ambasador pri EU predao pismo premijerke Mej u kome se traži pokretanje člana 50 Lisabonskog ugovora o izlasku iz Unije.

On je rekao da je najavljeni izlazak Velike Britanije načinio zajednicu od 27 država "odlučnijom i više ujedinjenom nego ranije" u tome da pregovori koji su pred njima budu uspješni.

"Nema ništa da se osvoji ovim procesom. Naš cilj je jasan, minimizirati cijenu za građane, firme i zemlje članice EU", rekao je Tusk i dodao da Unija ima sredstva da to ostvari.

U saopštenju koje je povodom britanske notifikacije o pokretanju izlaska iz EU izdao Evropski savjet navodi se da žale što će Velika Britanija napustiti EU, ali da su spremni za proces koji "će sad morati da slijede".

"U ovim pregovorima Unija će djelovati kao jedno i čuvati svoje interese. Naš prvi prioritet biće da svedemo na minimu neizvjesnost izazvanu odlukom Velike Britanije za naše građane, firme i zemlje članice. Prema tome počećemo koncentracijom na sve ključne aranžmane za uredan izlazak", navodi se u saopštenju.

Navodi se da će pristupiti pregovorima konstruktivno i da će nastojati da se postigne konačan sporazum, kao i da se nadaju da će u budućnosti imati Veliku Britaniju kao bliskog partnera.

Tusk je sazvao sastanak Evropskog savjeta za sjutra, na kome neće učestvovati Velika Britanija.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније