Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

31. 03. 2017. 13:44 >> 13:20

NEMA PARALELNIH PREGOVORA

Tusk:Prvo Bregzit,pa o odnosu sa Londonom

Pregovori o izlasku Velike Britanija iz Evropske unije i o obliku budućeg odnosa Londona i Brisela neće biti paralelno vođeni, navodi se u smjernicama za pregovore koje je danas predstavio predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

 

 

 

  

Bilo kakav novi odnos Britanije i EU biće regulisan tek pošto ta zemlja napusti uniju, rekao je Tusk poslije sastanka na Malti na kojem je članicama EU predstavio nacrt "pregovaračkih smjernica" za proceduru istupanja Velike Britanije.

Dodao je da EU neće kazniti Britaniju u pregovorima o izlasku, jer je Bregzit već dovoljna kazna.

"Opšte razumijevanje o okviru za budući odnos može da bude utvrđeno tokom druge faze pregovora u okviru Člana 50", navodi se u nacrtu smjernica u koje je AP imao uvid.

U smjernicama se navodi i da pitanje građana koji žive u drugoj zemlji EU mora biti prioritet i poziva se na "fleksibilna i maštovita rješenja" pitanja kopnene granice Velike Britanije i Irske.

Džozef Muskat, premijer Malte koja predsjedava EU, rekao je da građani Britanije ni drugih zemalja EU ne treba da budu korišćeni kao "aduti u pregovorima".

Pregovori o Bregizut, ocijenio je Muskat, biće teški, ali "neće biti rat".

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je da postoji mnogo dobre volje među partnerima u EU od kada je London pokrenuo proceduru za izlazak.

"Zaista sada idemo naprijed. Ima mnogo dobre volje, spremnosti da se postigne ono što je premijerka rekla da želi da postigne", rekao je Džonson po dolasku u Brisel na sastanak šefova diplomatija članica NATO-a.

Džonson je rekao da je posvećenost Britanije evropskoj odbrani i bezbjednosti "bezuslovna", a ne "neki aduti u bilo kakvim pregovorim" o Bregzitu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније