Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 06. 2013. 15:48 >> 15:47

ŽELE PREGOVORE

Pjongjang pozvao Vašington na dijalog

Nekoliko dana pošto je otkazao sastanak sa zvaničnicima Južne Koreje, Pjongjang predložio Vašingtonu razgovore na visokom nivou. Sjeverna Koreja želi opsežne razgovore o pitanjima kao što su "izgradnja svijeta bez nuklearnog oružja" koje je promovisao Barak Obama, saopštio Komitet za nacionalnu bezbjednost te zemlje.

Posle višemjesečnih prijetnji ratom, Pjongjang je pristao da otvori razgovore sa Južnom Korejom ranije ove nedjelje.

U četvrtak, Sjevrna Koreja je otkazala razgovore, optužujući Jug za "namjerno ometanje", jer je Seul promijenio šefa delegacije.

 

 

Komitet za nacionalnu bezbjednost Sjeverne Koreje saopštio je danas da je u međuvremenu predložio razgovre na "visokom nivou sa SAD kako bi se obezbijedila stabilnost u regionu i popustile tenzije na Korejskom poluostrvu".

Američki i sjevernokrejski zvaničnici sastajali su se povremeno, ali razgovora na visokom nivou nije bilo od 2009. godine.

U saopštenju se kaže da Sjever želi opsežne i detaljne razgovore o pitanjima kao što su "izgradnja svijeta bez nuklearnog oružja", koje je promovisao američki predsjednik Barak Obama.

Kako se navodi, Vašington može da odluči o vremenu i mjestu sastanka, ali bez postavljanja preduslova.

Analitičari: Vašington očekuje konkretne mjere

Kako smatraju analitičari, Vašington najvjerovatnije neće prihvatiti najnoviji prijedlog Sjeverne Koreje ukoliko Pjongjang ne preduzme neku konkrektnu akciju u pravcu denuklearizacije, što je dugo vremena istican američki preduslov za bilo kakve razgovore, navodi AFP.

"SAD su nekoliko puta jasno saopštile da nisu zainteresovane za dijalog samo zbog dijaloga", rekao je južnokorejski profesor na Univerzitetu za sjevernokorejske studije u Seulu Jang Muđin.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније