Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

05. 04. 2017. 09:23 >> 09:01
1

UJEDINJENE NACIJE

Predlog rezolucije za osudu hemijskog napada

Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanije podnijele su Savjetu bezbjednosti UN predlog rezolucije u kojem se osuđuje napad hemijskim oružjem u Siriji i poziva na detaljnu i brzu istragu.

 

 

 

Tekst u koji je imala uvid agencija Frans pres poziva Organizaciju za zabranu hemijskog oružja da brzo iznese zaključke o tom napadu u kojem je juče poginulo najmanje 58 ljudi a 170 je ranjeno u gradiću u sjeverozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib u pobunjeničkoj zoni.

Predlog rezolucije podijeljen je članovima Savjeta bezbjednosti sinoć po lokalnom vremenu uoči hitnog sastanka tog tijela sazvanog za danas na poziv Pariza i Londona.Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska navela je juče da su u pokrajini Idlib koja je pod kontrolom pobunjenika, tokom napada civili umrli od gušenja i trovanja.

Ruska vojska negirala je da je juče sprovodila napade na tom području, dok su sirijske vlasti ocijenile optužbe pobunjenika kao klevetu.

Rezolucija će biti na glasanju na današnjem sastanku, međutim diplomate navode da se i dalje ne zna kakav će biti stav Rusije.Moskva i Peking su u februaru uložile veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti koja bi uvela sankcije vladi u Damasku, koja je već ranije optužena da je sprovela hemijski napad na sirijska sela 2014. i 2015. godine.

U teksu se takođe traži od Srijie da podnese planove letova i sve informacije o svojim operacijama u trenutku napada.

Takođe se prijeti uvođenjem sankcija u skladu sa poglavljem sedam Poveje Ujedinjenih nacija.

"Očigledno se radi o ratnom zločinu, rekao je britanski ambasador pri UN Metju Rajkrof i pozvao članove Savjeta bezbjednosti koji su ranije upotrijebili svoj veto da brane nešto što se ne može braniti da promijene svoj stav.

Izvještaji o hemijskom napadu naišli su na talas osuda u svijetu, Vašington, Pariz i Londn su optužili vlasti sirijskog predsjednika Bašara al Asada koji je kategorički demantovao da je imao bilo kakve veze sa tom tragedijom i optužio za to pobunjenike.

Šef američke diplomatije Reks Tilerson upozorio je sinoć predsjednika Sirije Bašara el Asada da će morati da snosi odgovornost za napade hemijskim oružjem u Siriji, i pozvao Rusiju i Iran da ga "obuzdaju".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније