Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

06. 04. 2017. 23:40   >>  23:15 2

NA GRANICI SA MEKSIKOM

Većina Amerikanaca protiv finansiranja zida

Većina Amerikanaca se protivi finansiranju izgradnje zida na granici s Meksikom, ali podržava napore predsjednika Donalda Trampa da poveća izdvajanja za odbranu i graničnu patrolnu službu, rezultati su danas objavljenog istraživanja.

Anketa koju su sprovele agencija Asošiejted pres i Centar za istraživanje odnosa s javnošću NORC pokazuje i da se većina Trampovih pristalica protivi smanjenju budžeta za naučna i medicinska istraživanja.

Istraživanje ukazuje na pomiješane stavove o Trampovom predlogu budžeta, koji su kritikovali poslanici i Republikanske i Demokratske partije.

Protiv finansiranja izgradnje zida je 58 odsto ispitanika. Predlogu se protivi 86 odsto demokrata i 57 odsto nezavisnih, dok je među republikancima taj odnos dva prema jedan za zid.

Za povećanje sredstava za graničnu patrolu izjasnilo se 50 odsto anketiranih, dok je 32 odsto bilo protiv. Više ispitanika, 47 odsto, podržalo je povećanje sredstava za odbranu i vojsku, protiv čega je 34 odsto učesnika istraživanja.

Većina Amerikanaca podržava smanjenje pomoći drugim državama, a velika većina, 74 odsto, odobrava veća izdvajanja za veterane.

Više anketiranih se ne slaže sa predloženim smanjenjem federalne pomoći za javne medijske servise i umjetnost, i većina se protivi smanjenju sredstava za programe zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promjena.

Američki poslanici razmatraju Trampov predlog budžeta koji predviđa povećanje sredstava za vojsku za 30 milijardi dolara i još tri milijardi dolara za obezbjeđivanje granica, uključujući milijardu dolara za zid na američko-meksičkoj granici.

Dok i demokrate i republikanci podržavaju veća sredstva za veterane i protive se smanjenju finansiranja naučnih i medicinskih istraživanja, stavovi pripadnika dvije partije se u velikoj mjeri razlikuju po nekim drugim pitanjima.

Veća izdvajanja za vojsku podržava 75 odsto republikanaca i samo 26 odsto demokrata, a smanjenje pomoći drugim državama podržava 72 odsto republikanaca i 30 odsto demokrata.

U anketi je od 23. do 27. marta učestvovalo 1.110 ljudi.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније