Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

17. 06. 2013. 10:59   >>  10:59

DIPLOMATSKA ZAVRZLAMA

Ekvadorski šef diplomatije posjetio Asanža

Osnivač sajta Vikiliks, Džulijan Asanž koji se prije više od godinu dana, kao bjegunac od pravosuđa, sklonio u Ambasadu Ekvadora u Londonu, dobio je sinoć posjetioca.

To je bio šef diplomatije Ekvadora Rikardo Patinjo koji se u Londonu danas sastaje sa svojim britanskim kolegom Vilijamom Hejgom.

 

 

- Vlada Ekvadora čvrsto je posvećena zaštiti prava čovjeka i očekuje čvrsta uvjeravanja da će se izbjeći izručenje (Asanža) trećoj zemlji - rekao je Patinjo, misleći na SAD.

Asanž je 19. juna 2012. dobio utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu da bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga traži zbog navodnog seksualnog zlostavljanja što on opovrgava.

Asanž strahuje da će na kraju biti prebačen u SAD čije vlasti su gnjevne na njega što je na Vikiliksu objavio povjerljiva američka dokumenata, zbog čega može biti osuđen i na smrtnu kaznu.

Ekvador mu je odobrio politički azil, ali London ipak namjerava da sprovede švedski nalog za hapšenje.

Patinjo koji danas razgovara sa Hejgom o toj diplomatskoj zavrzlami, zatekao je juče "sajber-borca" u, kako je rekao, "veselom raspoloženju", čak i posle godinu dana života u istim, skučenim prostorijama dijela jednog stana u kojem je Ambasada.

- Ekvadorski ministar je istakao stalan rad... da me podrži i zaštiti - rekao je Asanž.

Sa balkona Ambasade njih dvojica su pozdravila stotine Asanžovih pristalica i pozirala fotografima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније