Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

17. 06. 2013. 12:57 >> 12:57

ZATVORENI PUTEVI

Pooštrene mjere sigurnosti uoči samita G8

Danas počinje dvodnevni samit grupe G8 kojem prisustvuju lideri osam zemalja sa najvećom ekonomijom, prenosi agencija Anadolija.

 

Pred samit grupe G8, koji počinje danas u 16 sati po lokalnom vremenu u Eniskilenu u Sjevernoj Irskoj, pooštrene su mjere sigurnosti. Približno 7.000 irskih policajaca brine o sigurnosti u, dok je 4.000 policajaca u drugim regionima Ujedinjenog Kraljevstva. Zbog mjera sigurnosti, pojedini putevi u Sjevernoj Irskoj su zatvoreni. 

Vozila koja idu iz glavnog grada Belfasta u Eniskilen s vremena na vrijeme zaustavlja policija radi kontrole, jer se tokom samita u Belfastu i regiji Fermanagu očekuju protesti antikapitalističkih grupa.

Svjetska ekonomija, oporezivanje, trgovina, transparentnost, borba protiv terorizma i ekstremizma samo su neke od tema samita čiji učesnici će razgovarati i o problemu Sirije.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji je u Veliku Britaniju doputovao juče, sastao se sa premijerom te zemlje Dejvidom Kameronum u Londonu.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, Putin i Kamerun su istakli kako su razgovarali o nesuglasicama u vezi sa problemom Sirije koje se mogu prevladati. Putin je, govoreći i o režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i opoziciji u toj zemlji, istakao kako su "svima ruke krvave".

 

Javnost ne očekuje da će samit donijeti neke važne odluke u vezi sa Sirijom, ali se na Samit gleda kao na priliku da zemlje grupe G8 ipak postignu određenu saglasnost u vezi s tim problemom.

Velika Britanija će predsjedavanje grupom G8 predati Rusiji naredne godine. Zemlje članice grupe G8 čine 14 posto ukupnog svjetskog stanovništva, te imaju udio od 65 posto u svjetskoj ekonomiji.

(Izvo: AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније