Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: M.M.Lj. [ Tanjug/Blic ]

17. 04. 2017. 11:33   >>  11:09 6

KURC PORUČIO

Turska ne može postati članica EU

Ministar inostranih poslova Austrije i predsjedavajući OEBS-u Sebastijan Kurc ocijenio je, povodom ishoda referenduma u Turskoj, da se ta zemlja jasno odlučila protiv EU.

 

Iako je glasano tijesno u korist izmjene Ustava, to znači da se Turska sve više udaljava od pravne države i demokratije. Ishod glasanja je jasan signal protiv EU, poručio je on u izjavi agenciji APA.

Kurc je kazao da očekuje sada jasnu reakciju EU, dodajući da je konačno potrebna iskrenost u odnosu između EU i Turske.

Vrijeme taktiziranja, prema njegovim riječima, je prošlo.

Kurc se nada da će nakon referenduma doći do promjene svijesti kod onih u EU koji su i dalje za pristupanje Turske Uniji.

Ponovio je i svoj zahtev za obustavom pristupnih pregovora sa Ankarom.

Turska ne može postati članica EU, poručio je Kurc dodajući da fikcija mogućeg članstva mora biti prekinuta.

Umjesto toga, kako ističe, neophodno je sa Turskom dogovoriti sporazum o susedstvu.

U svakom slučaju, potrebno je imati jasna pravila za one oblasti u kojima je Turska, na osnovu svog geografskog položaja, susjed sa kojima je potrebna saradnja, objasnio je on.

Onima koji su glasali protiv promjene Ustava Kurc je poručio da će im biti pružena podrška i solidarnost.

Prema njegovim riječima upravo sada je važan kontakt sa njima, jer će ishod referenduma svakako otežati rad nevladinog sektora i politički neistomišljenika u Turskoj.

Austrijski kancelar Kristojan Kern, preko tvitera, u prvoj reakciji istakao je da Erdoganov raskid sa evropskim osnovnim vrijednostima demokratije i pravne države nije podržala polovina Turske.

Potpredsjednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček podvukla je da se ne smije zaboraviti opozicija u Turskoj koja je glasala za demokratsku zemlju.

Ta činjenica, i pored masovnog pritiska i nepostojanja slobode medija, kako dodaje, predstavlja nadu za budućnost nakon autoritarne revolucije.

Lunaček je ukazala da se ne smije ostvariti od Erdogana željena pojačana ekonomska saradnja sa EU sve dok on nastavlja ovaj totalitarni kurs.

Pregovori o modernizaciji carinske unije mogu biti nastavljeni samo ako Erdogan dokaže da je spreman da napravi ustupke i vrati se demokratiji, zatražila je ona.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније