Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

19. 04. 2017. 10:48 >> 10:21
7

TAJNA DOKUMENTA

Saveznici znali za holokaust 1942.

Do sada neviđeni dokumenti, koji sadrže izvještaje o holokaustu i pokazuju da je Zapad znao za nacističke ratne zločine i prije nego što su otkriveni koncentracioni logori, biće objavljeni ove sedmice u Velikoj Britaniji, prenose izraelski mediji pisanje britanskih listova.

Biblioteka Viner za proučavanje holokausta i genocida će te dokumente objaviti na svom veb-sajtu. Materijal je prokrijumčaren iz Istočne Evrope još krajem 1942. i tokom 1943.  i bio je čuvan u arhivi Komisije za ratne zločine UN.

Istraživanje profesora Dana Pleša s Londonskog univerziteta omogućilo objavljivanje arhive. On je dobio specijalnu dozvolu da pregleda te dokumente koji su se čuvali u Njujorku, a neke od njih je objavio u knjizi "Hitler izgubljena istorija: Gonjenje ratnih zločina osovine".

"To je veliki izvor za suprotstavljanje poricanju holokausta. Sve to nikada nije vidjelo svjetlost dana", izjavio je Pleš za Gardijan.

Pleš je ubijedio diplomate, uključujući bivšu ambasadorku SAD u UN Samantu Pauer, da omogući objavljivanje tajnih dokumenata. Dokumenti sadrže podatke da je poljska vlada u izgnanstvu sakupila informacije, poput detaljnih opisa logora poput Treblinke i Aušvica, prokrijumčarene iz Istočne Evrope pod okupacijom nacista.

Jedan dokument iz aprila 1944. opisuje kako su žrtve bile primorane da se skidaju. Postoji i svjedočenje britanskog vojnika koji je pobjegao od nacista i pridružio se partizanima, a potom uhvaćen.

Vlada Čehoslovačke u egzilu obezbijedila je druge informacije u pokušaju da se Adolf Hitler optuži za svoju ulogu u ratnim zločinima koje je počinila njegova zemlja.

Uprkos tim izvještajima koje je Zapad sakupio, vlade SAD i Velike Britanije nijesu žurile da preduzmu akciju, rekao je Pleš Indipendentu.

Kombinacija antisemitizma u Stejt departmentu SAD i zabrinutost za američke ekonomske odnose s posleratnom Njemačkom igrale su ulogu u tome, ocijenio je on.

Uveliko se mislilo da je Velika Britanija saznala za prave razmjere holokausta kada su savezničke snage osvojile i oslobodile nacističke logore 1945. 

Medjutim, arhiva pokazuje da su svjedočenja zatvorenika logora prokrijumčarena u decembru 1942, što je navelo tadašnjeg britanskog šefa diplomatije Entoni Idna da se obrati parlamentu, navodi Dejli mejl.

"Njemačke vlasti, nezadovoljne poricanjem najelementarnijih ljudskih prava osobama jevrejske rase, sada sprovode u djelo Hitlerovu često pominjanu namjeru da istrijebi jevrejski narod na svim teritorijma na kojima se njihova varvarska vladavina proteže,", rekao je tada Idn.

Međutim, savezničke snage su malo učinile da obezbijede utočište za pet miliona Jevreja koliko se procjenjivalo da ih je u opasnosti. U martu 1943. Viskont Kranborn, ministar u ratnoj vladi Vinstona Čerčila, rekao je da Britanska imperija već ima isuviše izbjeglica i ne može da se posebno odnositi prema Jevrejima.

"Velike sile komentarisale su to dvije i po godine prije nego što se generalno mislilo. Pretpostavljalo se da su saznale kada su otkriveni koncentracioni logori, ali su one dale ovaj javni komentar u decembru 1942.", rekao je Pleš.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније