Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

19. 04. 2017. 11:26   >>  11:00

TILERSON TVRDI

Iran se pridržava nuklearnog sporazuma

Državni sekretar SAD Reks Tilerson obavijestio je Kongres da se Iran pridržava uslova iz nuklearnog sporazuma koje je sa ovom zemljom 2015. postigla prethodna administracija, kao i da Amerika produžava olakšavanje sankcija, ublaženih prema odredbama tog dogovora u zamjenu za smanjenje nuklernog programa.



 

 

U pismu predsjedniku Predstavničkog doma Kongresu Polu Rajanu, Tilerson je upozorio sinoć da Iran i dalje izaziva brigu u nizu drugih pitanja i naveo da je administracija počela da temeljno pregleda sporazum i da će procijeniti da li je "vitalan za interese nacionalne bezbjednosti SAD".

"Iran je i dalje vodeća država u sponzorisanju terorizma, kroz mnoge platforme i metode", rekao je Tilerson.Ovo je prvi put da administracija Donalda Trampa Kongresu dostavlja sertfikat o iranskom pridržavanju sporazuma, koji se po odredbama tog dokumenta mora dostavljati na 90 dana.

Pismo je u Kongres stiglo nešto prije ponoći, kada je i isticao rok za njegovu dostavu.Tokom predsjedničke kampanje Donald Tramp je sporazum nazvao "najgorim dogovorom ikad" i time stavio pod sumnju da li će od njega odustati kada stupi na dužnost.

Istorijski sporazum između Irana i šest velikih sila ograničava nuklerni program Teherana u zamjenu za međunarodne sankcije koje se odnose na finansije i naftu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније