Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

19. 04. 2017. 13:24   >>  12:58

NA SASLUŠANJE

Tusk:Ne idem da se pravdam

Predsjednik Evropskog savjeta, bivši poljski premijer Donald Tusk jedva se danas na Glavnoj željezničkoj stanici u Varšavi probio kroz masu pristalica i protivnika koji su ga dočekali pred saslušanje u tužilaštvu zbog optužbi da je navodno umiješan u nelegalnu saradnju poljske i ruske obavještajne službe.

 

 

 

"Ne mogu da izbjegnem podozrenje da je to element političke hajke. Ne idem u tužilaštvo da se za bilo šta pravdam. Dokle god budem imao utisak da se radi o tome da se stvar razjasni biću na raspolaganju. Ako se promijeni postupak koji ima za cilj da mi onemogući rad, naravno da ću koristiti imunitet", kazao je danas Tusk koji je stigao vozom iz rodnog Sopota.

Mase pristalica koje su Tuska na peronu dočekale s njegovim portretom u rukama i natpisom "Stanica Evropa" i zastavama Evropske unije i masa protivnika sa portretima Tuska u zatvoreničkoj uniformi i sa natpisima "sud te čeka" i uz skandiranje "robijaćeš" izazvale su na Glavnoj železničkoj stanici potpuni haos a obezbjeđenje je jedva uspjelo da ga sprovede napolje.

Predsjednika Evropskog savjeta uz skandiranje "Donald Tusk", "živio" ali i "izdajice", "robijaćeš" mase su ispratile do obližnjeg tužilaštva u koje je pozvan kao svjedok u istrazi protiv dvojice šefova poljske kontraobavještajne službe zbog saradnje s ruskom obavještajnom službom FSB.

Slična saradnja s ruskim obavještajcima postojala je u to vrijeme i u mnogim članicama NATO, recimo Francuskoj ili Njemačkoj prije svega zbog operacije NATO u Avganistanu a poljski obavještajci započeli su je 2010. godine takoje zbog bezbjednog povlačenja poljskog kontingenta iz misije u toj zemlji.

Saradnja je prekinuta 2013. godine kada je izbila ukrajinska kriza ali sadašnje poljske konzervativne vlasti stranke Pravo i Pravda a prije svega njen lider Jaroslav Kačinjski pokušavaju da postave Tuska pred sud jer na saradnju sa Rusijom, poslije pogibije predsjednika Leha Kačinjskog u avionskoj nesreći u Smolensku 2010. godine gledaju kao na izdaju domovine.

Tuska za sada saslušavaju samo kao svjedoka da razjasni da li je odobrio tu obavještajnu saradnju, što je već saopštio da jeste i zašto nije tražio mišljenje Ministarstva odbrane ali tužilaštvo ne isključuje da može da ga eventualno i optuži.

Jaroslav Kačinjski u skladu sa tezama zavjere vjeruje da njegov brat blizanac predsjednik Kačinjski nije poginuo u običnoj avionskoj nesreći kako su zaključile i ruska i poljska istraga, već da je obaranje aviona naredio predsjednik Rusije Vladimir Putin a u dogovoru sa Rusijom, Tusk je kao tadašnji dugogodišnji premijer sakrio dokaze da je riječ o atentatu.

U tu tezu zavjere tužilaštvo od dolaska Prava i Pravde na vlast u jesen 2015. i obnovljena istraga nesreće u Smolensku pokušava da uklopi i navodnu diplomatsku izdaju preko saradnje s ruskim federalnim obavještajcima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније