Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

20. 04. 2017. 22:59 >> 22:35
1

U JEMENU

"HRW": Pobunjeničke mine ubijaju civile

Nevladina organizacija Hjuman rajts voč (Human Rihgts Watch- HRW) optužila je danas pobunjenike u Jemenu da masovno koriste mine što izaziva brojne civilne žrtve i sprječava izbjeglice da se vrate u svoje domove.

Prema navodima Hjuman rajts voča, jemenski šiitski pobunjenici poznati kao Huti, povezani sa snagama bivšeg predsjednika Alija Abdalaha Saleha koristili su nagazne mine u najmanje šest pokrajina u Jemenu od početka intervencije koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja se bori protiv njih i podržava vladu.

Mine su ubile ili osakatile stotine ljudi i remete živote civila u pogođenim zonama, navela je ta organizacija i pozvala pobunjenike da odmah prekinu sa upotrebom tog oružja i da poštuju Konvenciju o zabrani upotreba mina iz 1997, koju je Jemen ratifikovao godinu dana kasnije.

Organizacija, čije sjedište je u Njujorku, navodi šest najteže pogođenih oblasti u Jemenu kada je riječ o minama i dodaje da nagazne mine predstavljaju opasnost za civile i dugo poslije obustavljanja ratnih dejstava.

Huti su 2014. zauzeli glavni grad Sanu i velike djelove teritorije Jemena. Saudijska Arabija je intervenisala u Jemenu 2014. na čelu arapske vojne koalicije formirane da podrži vladu predsjednika Abda Raboa Mansura Hadija, čije su se snage povukle na jug.

U ratu u Jemenu poginulo je oko 7.700 ljudi, uglavnom civila a 42.500 je povrijeđeno od intervencije arapske koalicije, prema UN.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније