Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

21. 04. 2017. 10:11 >> 09:52

BELGIJA UPOZORILA NA NAPAD

Francuska: Predao se drugi osumnjičeni

Osumnjičeni za kojim su tragale francuske vlasti poslije sinoćnje pucnjave u Parizu, predao se belgijskoj policiji, saopštio je danas portparol francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Francuske vlasti su privele tri člana porodice napadača koji je sinoć usmrtio policajca na Jelisejskim poljima.

"Muškarac za kojim su belgijske vlasti raspisale potjernicu predao se u policijskoj stanici u Antverpenu", kazao je za AFP portparol francuskog MUP-a Pjer-Arni Brande, prenosi B92.

Mediji su prethodno prenijeli da policija traga za drugim osumnjičenim za pucnjavu u Parizu, u kojoj je jedan policajac ubijen.

Brande je, za radio stanicu "Evropa 1", potvrdio da su drugog napadača identifikovali zvaničnici belgijskih bezbjednosnih službi o čemu su obavijestili francuske vlasti, prenio je Rojters.

Prema njegovim riječima, dvojica policajaca, koji su ranjeni u napadu, su van životne opasnosti.

AP podsjeća da je policija ubila napadača koji je sinoć otvorio vatru na Jelisejskim poljima.

Portparol policije Žerom Bone je za tv stanicu BFM rekao da je u bulevaru u vrijeme napada bilo "na hiljade ljudi" i da je zahvaljujući brzom reakcijom policije koji su ubili napadač izbjegnut "mogući pokolj".

Napad se dogodio sinoć oko 21.00 sat i gotovo odmah je za njega odgovornost preuzela Islamska država koja stoji iza većine napada u Francuskoj u kojima je 238 ljudi ubijeno od 2015. godine.

Islamska država je navela preko svoje propagandne agencije da je izvršilac napada na Šanzelizeu Abu Jusef Belgijanac, i da je on jedan od njihovih boraca.

Prema izvorima bliskim istrazi ubijeni napadač je 39-ogodišnji Francuz koji je već bio predmet antiterorističke istrage. Postavlja se pitanje da li se radi o istom čovjeku o kome govori Islamska država.

Portparol ministarstva Pjer Anri Brande izjavio je da je još rano reći šta je bio motiv napada.

Belgijske službe obavijestile francuske kolege

Belgijske službe su tokom četvrtka proslijedile svojim kolegama informaciju o tome da je Jusuf el Osri krenuo iz Belgije u Pariz.

"Problem – El Osri Jusuf (17/6/1981) – na putu ka Parizu. Drage kolege, policija u Antverpenu ima informacije o jednoj osobi koja ima dosije u našoj službi. Ta osoba je kupila kartu u Taliju i u šest sati je napustila Belgiju. Šaljemo vam i fotografiju. Pozdrav", navodi se u poruci.

Neposredno po objavljivanju da se na Jelisejskim poljima, na putu ka čuvenoj Trijumfalnoj kapiji, u bulevaru koji je jedan od najprometnijih na svijetu, dogodio napad na policijski kombi, mediji su prenijeli da je napad "počinila osoba o kojoj postoje obavještajni podaci".

Kompetnu konfuziju u cio događaj unijela je informacija da policija nije sigurna da li je samo jedan napadač učestvovao u pucnjavi.

Poremećen posljednji dan predsjedničke kampanje

Posljednji dan kampanje za predsjedničke izbore u Francuskoj poremećen je zbog ekstremističkog napada na Šanzelizeu, u centru Pariza, u kome je ubijen jedan policajac, dok su dva policajca i jedna turistkinja povrijeđeni.

Francuski predsjednik Fransoa Oland obećao je u televizijskoj izjavi apsolutni oprez da se obezbijede predsjedčki izbori, čiji prvi krug se održava u nedjelju.

U trenutku kada se dogodio napad glavni predsjednički kandidati davali su posljednje predizborne izjave na televiziji. Oni su osudili napad i izrazili podršku snagama bezbjednosti.

Kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen, kandidat desnice Fransoa Fijon i kandidat centra Emanuel Makron otkazali su svoje posljednje skupove predviđene za danas u unutrašnjosti zemlje.

Francuski predsjednički izbori, čiji je ishod prema anketama vrlo neizvejstan, održavaju se prvi put u novijoj francuskoj istoriji pod vanrednim stanjem, uvedenim poslije terorističkih napada 13. novembra 2015. godine.

Francuske vlasti su spriječile napad u utorak i uhapsile dva muškarca u Marseju osumnjičena da pripremaju neku nasilnu akciju u jeku izbornog perioda. Istražitelji su našli arsenal oružja i municije i tri kilograma eksploziva, i zastavu Islamske države.

Podrška Francuskoj

Iz više zemalja izražena je podrška Francuskoj.

Američki predsjednik Donald Tramp je govorio o "terorističkom napadu" i izrazio saučešće narodu Francuske.

"Nešto stvarno, stvarno užasno se dešava danas u svijetu. Jednostavno se nikad ne zaustavlja", rekao je Tramp.

Američki potpredsjednik Majk Pens, koji je u posjeti Indoneziji, rekao je da je napad u Parizu "posljednje podsjećanje da terorizam može da udari svuda i u svakom trenutku".

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je "čvrsto i odlučno uz Francusku".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније