Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

23. 04. 2017. 12:30 >> 12:03
1

BIVŠI PROFESOR

Sjeverna Koreja uhapsila državljanina SAD

U Sjevernoj Koreji uhapšen je bivši profesor sa dvojnim korejsko-američkim državljanstvom, što je već treći slučaj pritvaranja Amerikanaca u ovoj zemlji, javlja danas južnokorejska novinska agencija Jonhap.

  

 

 

Američki državljanin, identifikovan samo prezimenom Kim, uhapšen je u petak na aerodromu u Pjongjangu kada je pokušao da napusti zemlju, prenosi Jonhap informacije koje je dao lokalni anonimni izvor.

Kim, koji je u kasnim pedesetim godinama, predavao je na Janbijan Univerzitetu za nauku i tehnologiju, a u Sjevernoj Koreji se bavio humanitarnim programima.

Razlog njegovog hapšenja nije jasan.Pritvaranje Kima je posljednje u seriji hapšenja američkih državljana u Sjevernoj Koreji.

Student Oto Varbije osuđen je na 15 godina teškog rada nakon što je priznao da je pokušao da ukrade propagandni transparent, dok Kim Dong Čul, takođe dvojni državljanin Amerike i Južne Koreje, služi kaznu od 10 godina zbog špijunaže, navodi Asošijeted pres (AP).

Prema pisanju agencije AP ambasada Švedske u Pjongjangu, koja brine o konzularnim pitanjima Vašingtona u Sjevernoj Koreji sa kojom nema diplomatske odnose, saopštila je da je obaviještena o hapšenju američkog državljanina, ali nije dalje komentarisala.

Obavještajna agencija Južne Koreje saopštila je da "nije obaviještena" o hapšenju Kima.

Direktor Svjetskog istraživačkog centra za Sjevernu Koreju u Seulu An Čan Li izjavio je da "djeluje kao da Sjever namjerava da profesora Kima koristi kao čip u pregovorima", prenosi Jonhap.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније