Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila R.B.

23. 04. 2017. 20:27 >> 23:06
17

PRVI REZULTATI

Drugi krug za Makrona i Le Pen

U drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj, koji će se održati 7. maja, ulaze nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron i kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen.

Nakon prebrojanih 28 miliona glasova, Marin Le Pen vodi sa 23,6 odsto glasova, Makron je drugi sa 22,8 odsto, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske.

Ministarstvo napominje da su u pitanju glasovi sa ruralnih područja koja uglavnom naginju ka desnici i da se čekaju glasovi iz velikih gradova.

Procjenjuje se da će na kraju Makron imati između 23 i 24 odsto, a Marin Le Pen između 21 i 23 odsto glasova.

Na izbore je izašlo oko 70 odsto glasača.

Drugi krug izbora održaće se 7. maja.

Izbori su održani u vrijeme vanrednog stanja u Francuskoj i u senci nedavnog terorističkog napada.

Učestvovalo je ukupno 11 kandidata a pravo glasa imalo je oko 47 miliona registrovanih birača.

Makron: Francuska okreće novu stranicu

Emanuel Makron je poručio da Francuska okreće novu stranicu u političkoj istoriji.

"Francuzi su izrazili želju za promjenom. Očigledno je da okrećemo novu stranicu političke istorije Francuske", rekao je Makron za AFP.

Marin le Pen je na konferenciji za novinare ocijenila da je njen rezultat istorijski. Poručila je da je vrijeme da se francuski narod oslobodi "arogantne elite".

Le Penova je pozvala sve patriote da je podrže u drugom krugu. Dodala je da je opstanak Francuske ključan.

Direktorka kampanje Marin le Pen navela je da su izbori sada postali referendum "za" i "protiv" globalizacije, prenosi RTS.

Fransoa Fijon je priznao izborni poraz i preuzeo svu odgovornost za takav rezultat. Pozvao je sve svoje pristalice da u drugom krugu glasaju protiv Nacionalnog fronta i Marin le Pen. Dodao je da će on glasati za Makrona.

Aktuelni predsjednik Fransoa Oland pozvao je Makrona da mu čestita, a premijer premijer Bernar Kaznev pozvao je sve demokrate da u drugom krugu predsjedničkih izbora glasaju za Emanuela Makrona. Isti poziv glasačima je preko Tvitera uputio i ministar vanjskih poslova Žan Mark Ero.

Sukobi demonstranata i policije u Parizu

Poslije informacija da se kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen kvalifikovala za drugi krug predsjedničkih izbora, u istočnom dijelu Pariza, na Trgu Bastilje, došlo je do sukoba između demonstranata i policije. Policija ispalila suzavac kako bi rastjerala sve nemirnije demonstrante.

AFP prenosi da su neki među ljevičarskim demonstrantima bacali flaše i petarde na policajce, a policija je saopštila da su tri osobe uhapšene.

BBC navodi da je jedna žena na protestnom skupu povrijeđena i da su pozvani i vatrogasci.

Nekoliko stotina mladih okupilo se na istorijskom mjestu na kojem je 1789. počela Francuska revolucija, a vođa protesta je preko razglasa pozvao na skup "protiv Marin i protiv Makrona".

Ovdje smo u znak protesta protiv imitacije izbora", rekao je jedan demonstrant francuskoj agenciji.

Snage za sprječavanje nereda su opkolile taj dio grada, prenosi AP, precizirajući da je riječ o okupljenim mladim ljudima, među kojima ima anarhista i "antifašista".

Ankete: Makron bi u drugom krugu ubjedljivo pobijedio Marin Le Pen

Kandidat centra Emanuel Makron ubjedljivo bi pobijedio protivnicu iz ekstremne desnice, Marin Le Pen, u drugom krugu predsjedničkih izbora koji je zakazan za 7. maj, saopštila su večeras dva instituta poslije prvih rezultata prvog kruga.

Institut Ipsos Sopra Steria je naveo bi Makron osvojio 62 odsto, a Marin Le Pen 38 odsto glasova.

Drugi institut, Haris interaktiv, naveo je da bi kandidat centra dobio 64 odsto, a predsjednica Nacionalnog fronta oko 36 odsto.

Ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora, Makronu su, osim odlazećeg predsjednika Francuske Fransoa Olanda, već čestitali predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker, kao i šef njemačke diplomatije Zigmar Gabrijel.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније