Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

24. 04. 2017. 08:40 >> 08:14

OKO SJEVERNE KOREJE

Si pozvao Trampa na uzdržanost

Kineski predsjednik Si Đinping u telefonskom razgovoru s predsjednikom SAD Donaldom Trampom pozvao je na uzdržanost u rješavanju problema sa Sjevernom Korejom, javila je danas državna televizija Si-Si-Ti-Vi (CCTV).

 

 

 

 

Si je rekao Trampu da se Kina snažno protivi sjevernokorejskom nuklearnom programu, kojim se krše rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, ali da se nada da će "sve strane biti uzdržane" i da će "izbjeći pogoršanje situacije" na Korejskom poluostrvu.

Trampova administracija je ranije upozorila da su na stolu sve opcije, uključujući vojni napad, kako bi se Sjeverna Koreja spriječila u pravljenju raketa s nuklearnim glavama kojima može da pogodi američku teritoriju.

Si i Tramp su imali telefonski razgovor jutros po kineskom vremenu, u trenutku pojačanih tenzija na Korejskom poluostrvu i nagovještaja da bi Pjongjang ove sedmice mogao da izvede šestu nuklearnu probu.

Sjeverna Koreja često značajne državne datume obilježava demonstriranjem vojne sile, a južnokorejski zvaničnici smatraju da bi Pjongjang mogao da izvede nuklearnu ili raketnu probu povodom godišnjice osnivanja vojske u utorak.

Tramp je pozivao Sija da izvrši veći pritisak na Sjevernu Koreju, kojoj je Kina veliki saveznik.

Američki predsjednik je razgovarao i s japanskim premijerom Šinzom Abeom, a dvojica lidera su se saglasili da pozovu Sjevernu Koreju da se uzdrže od provokativnog djelovanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније