Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

24. 04. 2017. 09:55 >> 09:29
2

PREDSJEDNIČKI IZBORI

Evropska štampa podržala Makrona

Evropska štampa pozdravila je u nedjelju uveče u prvim reakcijama ulazak kandidata centra Emanuela Makrona u drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj, mada su neki listovi ocijenili da drugoplasirana u prvom krugu, kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen predstavlja "prijetnju".

 

 

 

Evropska štampa pozdravila je u nedjelju uveče u prvim reakcijama ulazak kandidata centra Emanuela Makrona u drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj, mada su neki listovi ocijenili da drugoplasirana u prvom krugu, kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen predstavlja "prijetnju".

Britanski Gardijan ocijenio je da Makron "predstavlja najbolju nadu za veliku državu koja je duboko potresena" napadima, ali navodi da nije "isključena prijetnja ekstremne desnice".

Fajnenšenal tajms prenio je da će 7. maja doći do "krunisanja" Makrona, ali dodaje da će mladi centrista vjerovatno morati dosta da pregovara kako bi ostvario svoj program.

Njemački Špigl je ocijenio da Makronova pobjeda predstavlja "veliki šamar za francuski establišment, kako za desničare i pristalice Šarla de Gola, tako za socijaliste na vlasti s predsjednikom Fransoa Olandom".

Belgijski Soar naveo je da su Francuzi na "Trampov način očistili tradionalne političare u Francuskoj i izabrali dvije ličnosti van tog sistema".

Čestitke zvaničnika

Odlazeći predsjednik Francuske Fransoa Oland čestitao je sinoć kandidatu centra Emanuelu Makronu ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora.

I Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker čestitao je sinoć Emanuelu Makronu ulazak u drugi krug.

Njemačka vlada saopštila je u nedjelju uveče da podržava kandidata centra Emanuela Makrona koji je ušao u drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj zajedno s kandidatkinjom ekstremne desnice Marin Le Pen.

"Dobro je što je Makron imao uspjeha sa svojim stavom o jakoj Evropskoj uniji i tržišnoj ekonomiji. Mnogo sreće za dvije nedjelje", naveo je porparol njemačke vlade Štefen Zajbert na Tviteru.Podrška Makronu ne predstavlja iznenađenje pošto je Zajbert ranije rekao da nema "dodirnih tačaka između politike Nacionalnog fronta (Marin Le Pen) i kancelarke Angele Merkel".

 

 

 

Njemačka kancelarka je primila Makrona tokom predizborne kampanje, kao i kandidate desnice Fransoa Fijona i ljevice Benoa Amona.

I šef njemačke diplomatije Zigmar Gabrijel podržao je Makrona izražavajući uvjerenje da će "sigurno" pobijediti 7. maja u drugom krugu.

Ankete: Makron bi u drugom krugu ubjedljivo pobijedio

Kandidat centra Emanuel Makron ubjedljivo bi pobijedio protivnicu ekstremne desnice Marin Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora koji je zakazan za 7. maj, saopštila su dva instituta poslije prvih rezultata prvog kruga.

Institut Ipsos Sopra Steria je naveo bi Makron osvojio 62 odsto a Marin Le Pen 38 odsto glasova.

Drugi institut Haris interaktiv naveo je da bi kandidat centra dobio 64 odsto, a predsjednica Nacionalnog fronta oko 36 odsto.U Francuskoj je juče održan prvi krug predsjedničkih izbora, na kojem su Francuzi prvi put poslije nekoliko decenija odbili da glasaju za dvije tradionalne stranke u zemlji, desnicu ili ljevicu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније