Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

25. 04. 2017. 10:22   >>  09:56 1

KOORDINACIJA SVIH AKCIJA

Dogovor saveznika oko Sjeverne Koreje

Predstavnici SAD, Japana i Južne Koreje dogovorili su se danas o koordinaciji akcija u vezi sa Sjevernom Korejom, dok ona obilježava godišnjicu osnivanja vojske a u južnokorejske vode je uplovila američka nuklearna podmornica.

 



 

 

Iako se spekulisalo da će Pjongjang povodom godišnjice vojske izvesti raketnu ili nuklearnu raketu, jutro je prošlo bez novih provokacija Sjeverne Koreje.

Agencija Jonhap javila je da je Sjeverna Koreja danas izvela vojnu vježbu kod luke Vonsan, u koju je bilo uključeno "300 do 400 komada artiljerijskog oružja".

Američki izaslanik za Sjevernu Koreju Džozef Jun izjavio je da se sa svojim kolegama iz Japana i Južne Koreje dogovorio da koordinišu sve akcije kada je u pitanju Sjeverna Koreja.

Trojica izaslanika, koji su se sastali u Tokiju, saglasili su se da Kina ima ključnu ulogu u uticanju na Sjevernu Koreju da odustane od raketnih i nuklearnih programa.Jun je izjavio novinarima poslije sastanka da će saveznici koordinisati sve diplomatske, vojne i ekonomske mjere u vezi sa Sjevernom Korejom.

Kina posebno ima "veoma važnu ulogu", rekao je Jun i dodao da rezolucije Savjeta bezbjednosti UN i sankcije uvedene Sjevernoj Koreji moraju u potpunosti biti primijenjene.

Izaslanik Južne Koreje Kim Hong Kjun izjavio je da je postignut dogovor da se "maksimizira pritisak" na Pjongjang uvođenjem "nepodnošljivih" kaznenih mjera ako bi nastavio s provokacijama.

Kim je rekao da su uloge Kine i Rusije ključne u vršenju pritiska na Sjevernu Koreju.Sastanak trojice izaslanika održan je u trenutku pojačanih tenzija na Korejskom poluostrvu i spekulacija da bi Sjeverna Koreja danas mogla da izvede novu nuklearnu ili raketnu probu povodom obilježavanja godišnjice vojske.

List vladajuće kineske partije Global tajms objavio je danas članak u kojem je Sjeverna Koreja upozorena da bi novi nuklearni test vjerovatno doveo do tačke poslije koje "nema povratka".

Kina se nada mirnom rješenju, ali Peking ima "veoma ograničen uticaj na cijelu situaciju", piše list.

Zvaničnik južnokorejske mornarice je izjavio da je američka nuklearna podmornica "Mičigen" uplovila u luku Busan na jugu te zemlje, ali da se ne očekuju zajedničke pomorske vežbe.Prema njegovim riječima, u pitanju je rutinsko zaustavljanje kako bi se posada odmorila i obnovile zalihe.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније