Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

25. 04. 2017. 19:38   >>  19:14 1

OTKAZAO SASTANAK GABRIJELU

Netanjahu napravio "rijetko viđen skandal"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je otkazao sastanak sa ministrom vanjskih poslova Njemačke Zigmarom Gabrijelom što su svjetski mediji nazvali rijetkim skandalom.

Netanjahu je danas tražio da razgovara telefonom s Gabrijelom, ali je on navodno odbio da se javi.

Ranije danas Gabrijel je odgovarajući na Netanjhuov ultimatum - kako su ga nazvali izraelski mediji, rekao da je "za žaljenje" ako Netanjahu odluči da otkaže sastanak s njim zbog njegovog razgovora s ljevičarskim organizacijama.

Gabrijel koji je doputovao u Izrael u ponedjeljak rekao je nemačkoj TV mreži ZDF da je njegov planirani sastanak s predstavnicima ljevičarskim organizacijama "Becelem" i "Prekidanje tišine" "sasvim normalan" i da je za Netanjahuovu prijetnju saznao iz medija.

Jedna od tih organizacija bilježi kršenja prava Palestinaca na okupiranim teritorijma, a druga svjedočenja vojnika koji se protive akcijama izraelske vojske.

Iako je Gabrijel tada rekao da bi bilo "nezamislivo" da se sastanak otkaže, on je ipak ocijenio da ni to "neće biti katostrofa" i da neće izmijeniti njegove veze s Izraelom.

"Ne možete dobiti pravu i sveobuhvatnu sliku ni o jednoj državi na Zemlji ako se sastajete samo u vladinim kancelarijama", rekao je Gabrijel, kako prenosi agencija AP.

Gabrijel se u međuvremenu sastao s palestinskim premijerom Ramijem Hamdalaom u Ramali na Zapadnoj obali.

Vlada Izraela je saopštila da "Netanjahuova politika nije da se sastaje s diplomatama koji posjećuju Izrael i sastaju se s organizacijama koje kleveću vojnike IDF i teže da se oni sudski gone kao ratni zločinci", a "ne pada im na pamet da se u SAD ili Velikoj Britaniji sastanu s predstavnicima organizacija koje pozivaju da se gone američki ili britanski vojnici".

Njemačka je inače jedna od najjačih pristalica Izraela u Evropi i otkazivanje sastanka je zaista neoubičajeno u diplomatskim odnosima. Njemački ministar je rekao da se često sastaje s Netanjahuom, prenio je Frans pres.

Becelem s čijim predstavnicima će se sastati večeras dokumentuje kršenja ljudskih prava na teritorijama koje su pod okupacijom Izraela pet decenija, a Prekidanje tišine je druga nevladina organizacija koja omogućava izraelskim vojnicima da anonimno ispričaju svoje priče i osude neprihvatljive akcije armije.

Netanjahuova vlada najdesnija u istoriji zemlje vodi kampanju protiv organizacija koje optužuje da pokušavaju da delegitimizuju državu Izrael.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније