Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Tanjug/Mina [ Objavila: J.B.Č ]

25. 04. 2017. 22:34 >> 22:20
4

OCIJENILI KURC I LAJČAK

Turska ne želi u EU

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastijan Kurc i njegov slovački kolega Miroslav Lajčak ocijenili su da Turska nije ni zainteresovana za članstvo u EU.

Kurc je, na zajedničkom obraćanju novinarima poslije razgovora u Beču, kazao da ne vidi Tursku kao članicu EU.

"Ne vidim Tursku kao dio EU. Turska se posljednjih 10 godina ekonomski dobro razvila, ali posljednjih godina u demokratsko-političkom smislu sve više se udaljava od EU“, naglasio je on.

Kurc je istakao da u Turskoj postoji veoma negativan demokratski razvoj, kao i negativna putanja po pitanju vladavine prava i ljudskih prava.

Prema njegovim riječima, nedavni referendum o izmjeni Ustava bio je dalji korak u tom pravcu.

Kurc je istakao da bi bilo dobro da postoji više jasnoće i iskrenosti u EU prema Turskoj po pitanju buduće saradnje.

"Turska očigledno nije ni zaintresovana da postane članica EU, jer da jeste ne bi preduzela sve te korake koji nijesu u saglasnosti sa osnovnim evropskim vrijednostima“, uvjeren je on.

Lajčak je kazao da su odnosi EU i Turske trenutno veoma komplikovani i da rješenje vidi u ozbiljnom dijalogu.

Ako Turska želi da ide ka članstvu u EU, prema njegovim riječima, ona to mora jasno pokazati, ali to, kako konstatuje, ne čini.

"Ne vidim da je Turska uopšte zainteresovana da postane članica EU“, konstatovao je Lajčak dodajući da je Turska važan partner EU, kao i da su objema stranama od interesa dobri odnosi.

Ministar Kurc, u funkciji predsjedavajućeg OEBS-u, kazao je da se trenutno radi sve kako bi se razjasnile okolnosti nedavne tragedije u Ukrajini u kojoj je poginuo jedan posmatrač te organizacije.

"Znali smo da je to opasna misija, ali činićemo sve da posmatrači mogu da obavljaju svoju dužnost što je bezbjednije moguće. Ova misija je veoma važna jer je jedini način da se nadzire primirje i razdvoje sukobljene strane. Ako ne želimo da se patnja građana dalje povećava onda moramo nastaviti misiju“, poručio je on.

Erdogan: EU treba zemlja poput Turske

Turski predsjednik Tajip Redžep Erdogan rekao je da će ta država preispitati svoju poziciju o pridruživanju Evropske unije (EU) ako još dugo bude čekala pred njenim vratima i ako, kako je naveo, potraje trenutni neprijateljski mentalitet nekih članica.

On je, u intervjuu za Rojters, ocijenio da je odluka Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope da Tursku stavi na listu za nadzor propisa potpuno politička, i dodao da Ankara ne priznaje tu odluku.

Erdogan je ponovio da je spreman da pitanje članstva u EU stavi na referendum i da Turska, i poslije 54 godine, ne može beskonačno da čeka na vratima.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je pitalo svoje građane i oni su glasali za Bregzit. Oni su mirni, idu ka novoj budućnosti, a istu stvar je izvela i Norveška i ta ista stvar može da bude primijenjena i na Tursku", rekao je Erdogan, prenosi Tanjug.

On je ukazao i da je liderka desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen na izborima u Francuskoj zaprijetila da će izvesti Francusku iz EU zaključivši da je Unija na ivici raspada.

Prema riječima Erdogana, jedna ili dvije zemlje ne mogu da održe EU u životu i Uniji treba država poput Turske, drugačija zemlja koja simbolizuje drugačiju vjeru.

"To bi ih učinilo veoma jakim. Ali, članice EU izgleda da ne shvataju tu činjenicu. Njima je veoma teško da prihvate muslimansku zemlju kao što je Turska", smatra Erdogan.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније