Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

26. 04. 2017. 20:14 >> 19:47

IZVORI TVRDE

Iračke snage zauzele drevni grad Hatru

Iračke paravojne snage saopštile su danas da su zauzele drevni grad Hatru u blizini Mosula, star 2.000 godina, oko kojeg su te snage, uz podršku SAD, mjesecima ratovale s ekstremistima Islamske države.

Portparol iračkih snaga sačinjenih uglavnom od šiitskih jedinica Karim al Nuri rekao je za iračku državnu televiziju da su zazeli grad na Uneskovoj listi svjetske baštine i da su došli na oko tri kilometra od obližnjeg istoimenog grada.

Iračke snage često tvrde da su protjerali Islamsku državu iz oblasti koje su daleko od bezbjednih ili nad kojima ta ekstremistička organizacija ubrzo povrati kontrolu.

Ekstremisti Islamske države uništili su Hatru zajedno s drugim drevnim nasljeđem u Mosulu i njegovoj okolini, nakon osvajanja velikog dijela teritorije na sjeveru Iraka u ljeto 2014.

Pripadnici te organizacije javno govore da antikviteti propagiraju idolatriju, ali sumnja se da oni prodaju drevne eksponate na crnom tržištu kako bi finansirali svoje operacije.

Islamska država je u aprilu 2015. objavila video klip u kojem se vidi kako njeni pripadnici čekićima razbijaju zidine Hatre i pucaju iz automatskih pušaka u statue neprocjenjive vrijednosti.

Vjeruje se da je Hatra sagrađena u drugom ili trećem vijeku prije naše ere u vrijeme Seleucidskog carstva.

Udaljena od Mosula oko 110 kilometara, bila je vjerski i trgovinski centar tokom prvog i drugog vijeka naše ere, utvrđeni grad u vrijeme Partijskog carstva i glavni grad prvog Arapskog kraljevstva.

Hatra je odbila napade Rimljana 116. i 198. godine zahvaljujući visokim, debelim zidinama, a bila je okružena sa više od 160 kula. U središtu grada bilo je puno hramova, a centralni je imao stubove visine 30 metara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније