Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

27. 04. 2017. 08:34 >> 08:12
1

O ZAHTJEVU SRBIJE

U Francuskoj danas novo ročište o Haradinaju

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru danas će da održi novo ročište na kojem se očekuje konačna odluka o zahtjevu Srbije za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.Kako je rečeno agenciji Beta u tom sudu, ročište bi trebalo da počne u 9.00.

 

 

 

 

Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu potjernice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.Sud je Haradinaja 12. januara, uz određene mjere, pustio da odluku o zahtjevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi.

Haradinaj se pred sudom u Kolmaru pojavio 1. i 9. februara, kao i 2. marta.Više puta od hapšenja je ponovio da ne prihvata da bude izručen Srbiji i iznosio ocjenu da je riječ o političkom procesu protiv njega.

U međuvremenu, predsjednik Albanije Bujar Nišani potpisao je ukaz kojim je dodijelio državljanstvo Haradinaju i njegovoj supruzi Aniti ali to, prema pisanju današnjih Novosti, ne može biti osnov za eventualni zahtjev za njegovo izručenje Tirani.

"Postupak protiv Haradinaja pokrenut je u Srbiji, zbog čega je irelevantno to što je u međuvremenu dobio državljanstvo Albanije.

O tome kome će lice biti izručeno odlučuje država kojoj je podnijeta molba za izručenje, u ovom slučaju Francuska. Dakle, protiv Haradinaja je pokrenut postupak u Srbiji i Srbija ga traži nezavisno od toga čije državljanstvo ima", rekli su u Ministarstvu.

U Ministarstvu pravde su rekli da ne postoji sporazum Srbije i Albanije kojim se omogućava da se optuženima za ratne zločine u jednoj zemlji, sudi u drugoj, čiji su državljani.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније