Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

28. 04. 2017. 15:45   >>  15:18

I PODSTICAJNE MJERE

ECB zadržava kamate

Evropska centralna banka (ECB) zadržala je postojeće kamatne stope i programe kupovina obveznica, suzdržavši se ipak od nagovještaja promjena u politici, uprkos poboljšanom stanju ekonomije.

Na redovnoj sjednici Upravno vijeće ECB-a odlučilo je da zadrži rekordno niske kamatne stope u eurozoni, uključujući i negativnu kamatnu stopu od 0,4 odsto kojom ECB odvraća banke od čuvanja novca kod centralne banke i time nastoji da podstakne veće kreditiranje građana i kompanija.

Nepromijenjen ostaje i paket mjera koji obuhvata kupovinu obveznica u iznosu od 60 milijardi eura mjesečno, na snazi od početka mjeseca, koji su u ECB-u spremni da sprovode još najmanje do kraja ove godine, odnosno sve dok inflacija ne pokaže znakove uvjerljivog uzlaznog trenda.

U saopštenju Upravnog vijeća nije bilo materijala za dalje spekulacije koje bi uzdrmale finansijska tržišta, ionako zaokupljena francuskim predsjedničkim izborima, prenosi Hina.

Uz to, banka se suzdržala i od naznaka mogućeg vremenskog okvira u kojem bi mogla početi lagano da privodi kraju ultra popustljivu monetarnu politiku.

Godišnja inflacija u martu ponovno je oštrije skliznula, na 1,5 odsto, što je znatno ispod u ECB-u zacrtanih nešto ispod dva odsto, koju je tek nakratko bila premašila u februaru.

Predsjednik ECB-a, Mario Draghi, je sa konferencije za novinare poručio da stanje u ekonomiji nastavlja da se poboljšava i da je opasnosti manje.

On je upozorio na nisku inflaciju koja će se, kako je kazao, vjerovatno zadržati tokom cijele godine.

"Podaci koji su pristizali nakon sjednice u martu potvrđuju da je ciklični oporavak euraozone sve solidniji i da se rizici mogućih daljih pogoršanja po svemu sudeći smanjuju", kazao je Draghi.

Što se tiče prognozi vezanih uz rast ekonomije, zadržana je napomena da se rizici mogućeg snižavanja procjena rasta najvećim dijelom odnose na globalne činioce.

Među rizicima za ekonomiju Draghi je naveo i spor tempo strukturnih reformi u zemljama članicama euraozone.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније