Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

18. 06. 2013. 23:49   >>  23:49 1

AUSTRALIJSKI NAUČNICI

Evropa i Sjeverna Amerika će se spojiti?

Geolozi su uočili novu zonu podvlačenja tektonskih ploča u blizini portugalske obale koja polako vuče Evropu prema Novom svijetu i da je Kristofer Kolumbo imao vremena da pričeka nekoliko stotina milona godina mogao je jednostavno da zakorači u Ameriku, piše list Christian Science Monitor.

Naučnici s australijskog univerziteta Monah u Melburnu objavili su u časopisu „Geology“ otkriće prvih znaka mogućeg približavanja dva kontinenata u obliku „embrionske" subdukcijske zone u blizini portugalske obale. Vrijeme „sudara“ Evrope i Amerike procjenjuje se na 220 miliona godina. 

Takve se zone stvaraju kad se jedna tektonska ploča podvlači pod drugu. Australijski geolozi izradili su mapu okeanskog dna i pronašli mjesto koje se počelo lomiti, što bi moglo značiti početak nove faze u Vilsonovom ciklusu, nizu događaja imenovanih po kanadskom geofizičaru Džonu Vilsonu, koji je otkrio da se okeani periodično, u razdoblju koje se mjeri stotinama miliona godina, otvaraju i zatvaraju.

„Otkrili smo početak aktivnog procesa", kazao je voditelj istraživanja Joao Duarte.

Sudar tektonskih ploča, koji se može smatrati vrlo mladim po geološkoj ljestvici vremena, možda je izazvao katastrofalan potres u Lisabonu 1755. godine, kada je portugalska prijestonica pretvorena u ruševine i koji je kao posljedicu imao smrt 60 hiljada ljudi, ali i rađanje moderne seizmologije.

„Znatna seizmička aktivnost, uključujući potres 1755., naznačili su da možda postoje tektonska kretanja u području", rekao je Duarte.

„Po prvi put uspjeli smo dokazati ne samo da je to zaista tako, već i da se radi o aktivnom procesu", kazao je.

Posmatranje stvaranja subdukcijske zone, što je proces koji će trajati 20 miliona godina, može osigurati nove teorije o tome kako su nastali kontinenti.

„Razumijevanje tog procesa sigurno će rezultirati teorijama o tome kako su subdukcijske zone nastajale u prošlosti i kako su se okeani zatvarali", kazao je Duarte.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније