Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Agencije [ Objavio: O.Z. ]

04. 05. 2017. 23:31 >> 23:05

RUSIJA, TURSKA I IRAN

Potpisan sporazum o "zonama bez sukoba" u Siriji

Rusija, Turska i Iran potpisali su danas u kazahstanskom glavnom gradu Astani sporazum su o formiranju četiri "zone deeskalacije" u Siriji, u nastojanju da smanje nasilje u toj zemlji. Dok Rusija i Iran podržavaju sirijsku vladu, Turska podržava opozicione snage.

Ovaj sporazum je potpisan u okviru glavnog sastanka četvrte runde pregovora u Astani, koja je počela juče. Podsjetimo, vojna delegacija sirijske opozicije je na samom početku suspendovala svoje učešće u četvrtoj rundi mirovnih pregovora u Astani.

Delegacija naoružanih sirijskih opozicionih grupa je stranama u pregovorima dostavila spisak predloga i napustila pregovore zbog vazdušnih napada koje Rusija izvodi u Hami i Deri i zbog "teških uslova" za pregovaranje, prenosi Anadolija.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov ranije je izjavio je da bi formiranje zona bez sukoba u Idlibu, moglo otvoriti put za potpuni prekid sukoba u Siriji.

“Formiranje zone bez sukoba bilo bi bitan korak za potpuni prekid sukoba u Siriji”, naveo je Lavrov.

Pobunjenici skeptični po pitanju zona deeskalacije

Pobunjenici u Siriji sa skepsom gledaju na dogovor o "zonama deeskalacije" i nezadovoljni su ulogom Irana kao jednog od garanata dogovora.

Portparol sirijskih vojnih frakcija koje prisustvuju razgovorima u Astani Osama Abu Zajed rekao je da zone postavljaju "puno pitanja", prenosi Beta.

On je izjavio da Moskva, jedan od najvažnijih saveznika sirijske vlade, i dalje nema rješenje ako Damask ili Iran čiji borci ratuju na strani vlade, eventualno prekrše dogovor.

Abu Zajed je rekao da se pobunjenici protive tome da Iran bude garant. Oni ovu zemlju optužuju da raspiruje mržnju među sukobljenim stranama u sirijskom konfliktu koji sada ulazi u sedmu godinu.

Pobunjeničke grupe su saopštile da bilo kakvo primirje mora da važi za cijelu Siriju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније