Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: B.V.

14. 05. 2017. 08:25   >>  07:58

STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Svijet u strahu od novih sajber napada

Ekspert za sajber bezbjednost Ori Ajzen tvrdi da najobimniji hakerski napad za iznuđivanje novca, koji je izveden u petak na globalnom nivou, nije ozbiljan. On upozorava da bi mogao da uslijedi novi, mnogo ozbiljniji napad, ovog puta na nuklearne elektrane, brane ili željezničke sisteme.

 

Ajzen navodi da je sajber napad, koji je praktično učinio taocima bolnice, fabrike i vladine agencije širom svijeta, izgleda bio “na niskom nivou” s obzirom na visinu uplate koju su hakeri tražili da bi odblokirali dokumenta koja su prethodno zarazili virusom, prenosi AP.

“To što se desilo je mačji kašalj. To još nije ozbiljno. Šta ako se isto to dogodi sa deset nuklearnih centrala, i ako cijela električna mreža padne? Šta ako se isto desi nekoj brani ili mostu”,  upitao je američki ekspert.

On upozorava i da je sam internet zaražen, predviđajući da će se hakerski napadi nastaviti sve dok se ne obavi ozbiljno restrukturisanje.

“Sada se to desilo sa 10.000 kompjutera. Nema prepreke da se to sjutra desi i sa 100 miliona kompjutera”, zaključio je on.

Za pomoć u zaustavljanju širenja globalnog sajber napada zaslužan je mladi britanski istraživač u oblasti sajber bezbjednosti, koji je slučajno aktivirao ubijanje virusa u zaraženom softveru, navodi američka agencija.

“Gardijan” je  prenio da je 22-godišnji istraživač otkrio da se širenje hakerskog programa može zaustaviti registrovanjem naziva zaraženog domena.

“Ovo nije kraj. Napadači će shvatiti kako smo ga zaustavili. Promijeniće kod i početi iznova”, upozorio je i on, pozvavši korisnike Vindovsa da apdejtuju svoje sisteme.

“Majkrosoft” je  saopštio da je ponovo apdejtovao stare verzije Vindovsa, iako je to učinio u martu.

U međuvremenu, britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad izjavila je  da je međunarodni sajber napad ugrozio juče oko petinu organizacija Nacionalne bezbjednosne službe (NHS), ali da su  sve one vraćene u normalu, osim njih šest.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније