Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila R.B. ]

20. 05. 2017. 19:08 >> 18:44
5

SAUDIJSKA ARABIJA

Tramp i kralj dogovorili prodaju oružja

Predsjednik SAD Donald Tramp kraljevski je dočekan danas u Rijadu, prijestonici Saudijske Arabije, prvoj stanici svog prvog putovanja u inostranstvo otkako je izabran. Tramp je odlikovan najvišim nacionalnim civilnim priznanjem Saudijske Arabije, a potpisan je niz odbrambenih i poslovnih sporazuma, uključujući i onaj o prodaji oružja i obuke u vrijednosti od 110 milijardi dolara Saudijskoj Arabiji, tradicionalnom savezniku SAD.

Na aerodromu Kralj Kalid dočekao ga je 81-godišnji saudijski monarh Salman koji mu je kasnije poželio zvaničnu dobrodošlicu na ceremoniji u kraljevskoj palati.

Potom je potpisan niz odbrambenih i poslovnih sporazuma, uključujući i onaj o prodaji oružja i obuke u vrijednosti od 110 milijardi dolara Saudijskoj Arabiji, tradicionalnom savezniku SAD.

Ti sporazumi imaju za cilj "podržavanje bezbjednosti Saudijske Arabije u regionu Zaliva dugoročno suočenom s iranskim prijetnjama", izjavio je jedan zvaničnik.

Tramp je jedini američki predsjednik koji je za svoje prvo putovanje odabrao Saudjsku Arabiju ili jednu zamlju u kojoj je većinsko stanovništvo muslimansko. Učinio je to kako bi pokazao podršku regionu nakon više od godinu dana oštre antimuslimanske retorike tokom izborne kampanje.

Predsjednik Tramp prvog dana posjete Saudijskoj Arabiji odlikovan je najvišim nacionalnim civilnim priznanjem. Kralj mu je oko vrata stavio zlatnu medalju Abdulaziza Al Sauda na ceremoniji u kraljevskoj palati.

Američki lider je odlikovan, kako je rečeno, za svoja nastojanja da ojača stabilnost u regionu i širom svijeta. To odlikovanje je prije Trampa uručeno ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, britanskoj premijerki Terezi Mej i Trampovom prethodniku Baraku Obami.

Tramp je u Rijad doputovao u pratnji prve dame Melanije Tramp najstarije kćerke Ivanke, koja je dominarala na arapskim Tviter nalozima uz potpis "bint Tramp", kćerka Tramp u prevodu s arapskog, i zeta i visokog predsjednikovog savjetnika Džareda Kušnera.

U nedjelju će Tramp govoriti o islamu i sastati sa sa više od 50 arapskih i muslamanskih lidera koji se okupljaju na regionalnom samitu fokusiranom uglavnom na borbi protiv Islamske države i drugih ekstremističkih organizacija.

Tramp će pozvati na jedinstvo u borbi protiv radikalizma u muslimanskom svijetu i na borbu između dobrog i zla, apelujući na arapske lidere da izbace teroriste iz mjesta za molitvu, sudeći po govoru do koga je došao Asošiejted pres.

Posjetom Rijadu koja će trajati dva dana počeo je ambiciozni međunarodni debi za Trampa. U ponedjeljak on putuje u Izrael, potom u Vitlejem na Zapadnoj obali, pa u Vatikan, Brisel i na Siciliju.

Svoj prvi dan u inostranstvu Tramp je označio kao "kolosalan", objasnivši da će sporazumi koje je postigla vlada SAD i privatni sektor dovesti do "ogromnih investicija" u SAD i stvoriti "poslove, poslove, poslove".

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније