Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila R.B. ]

21. 05. 2017. 19:05 >> 18:38
1

BORBA PROTIV TERORIZMA

Tramp: Bitka između dobra i zla

Predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je danas bliskoistočne lidere da se bore protiv "krize islamskog ekstremizma" koji potiče iz regiona, označivši borbu protiv terorizma kao "bitku između dobra i zla".

On je govorio na arapsko-islamsko-američkom samitu u Rijadu pred 50 lidera zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom, što je bila kulminacija dvodnevne posjete Saudijskoj Arabiji, prvoj stanici njegovog puta u inostranstvo otkako je izabran.

Tramp je nastojao da zacrta novu ulogu svoje zemlje u regionu, čiji je cilj iskorjenjivanje terorizma, a ne toliko fokusiranje na promovisanje ljudskih prava i demokratskih reformi.

"Mi nijesmo tu da podučavamo, nijesmo ovdje da kažemo drugim ljudima kako da žive, šta da rade, šta da budu ili kako da se mole. Umjesto toga mi smo ovdje da ponudimo partnerstvo zasnovano na podijeljenim interesima i vrijedostima, da težimo boljoj budućnosti za sve nas", rekao je Tramp, ali je uprkos obećanju da će sarađivati sa bliskoistočnim zemljama teret borbe protiv terorizma stavio na region.

Američki predsjednik apelovao je na muslimanske lidere da se agresivno bore protiv terorizma i da istjeraju teroriste "iz njihovih mjesta molitve i njihovih zajednica".

Trampov put u Saudijsku Arabiju bio je prilika da uzmakne od nekih izjava za vrijeme izborne kampanje u kojoj je bilo anti-islamske retorike i izjava poput one: "Islam nas mrzi".

Uz to je nedjelju dana nakon što je položio zakletvu za predsjednika potpisao naredbu da se zabrani državljanima sedam zemalja da ulaze u SAD i to iz Iraka, Irana Sirije, Sudana, Libije, Somalije i Jemena, što su sudovi blokirali i poslije čega je izostavio Irak sa liste. Međutim, danas je bio pun hvale za istoriju i kulturu muslimanskog svijeta i islam nazvao jednom od najvećih svjetskih vjera.

Trampov govor smatra se suprotnim od obraćanja njegovog prethodnika Baraka Obame muslimanskom svijetu 2009. godine u Kairu koji su republikanci označili suviše pomirljivim. Obama je tada pozvao na razumijevanje i priznao neke pogrešne američke korake u regionu.

Saudijski kralj Salman se protivio Obaminoj politici prema Iranu i Siriji i nije ga dočekao na aerodromu, kada je posljednji put početkom 2015. godine došao u posjetu Rijadu, a na Trampovom dočeku je bio juče.

Osvrćući se na Siriju, Tramp je rekao da je sirijski predsjednik Bašar Asad počinio neopisive zločine podstaknut Iranom i pozvao zemlje širom svijeta da rade na okončanju humanitarne krize u Siriji. On je osudio iransku agresiju u regionu i rekao da su žrtva koje najduže pati iranski narod. 

Tramp je takodje ocijenio da svaka zemlja mora da snosi breme iskorjenjivanja terora u njoj.

"Svaka nacija ima apsolutnu dužnost da osigura da teroristi ne nađu mjesto na njenom tlu", rekao je on.  Tramp međutim nije upotrijebio termin radikalni islamski terorizam kako često govori kod kuće i krivi Obamu što to nije pominjao. 

Po njemu je bitka protiv terorizma nije "bitka između različitih vjera, različith sekti ili različitih civilizcija, to je bitka između onih koji teže da unište ljudski život i onih koji teže da ga zaštite". 

"Teroristi ne obožavaju boga, oni obožavaju smrt", rekao je Tramp.

Američki predsjednik sjutra će posjetii Izrael, Vitlejem na Zapadnoj obali, a potom ide u Vatikan, Belgiju i Italiju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније