Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta; Objavio: I. P. ]

22. 05. 2017. 10:28 >> 10:01

ZVANIČNA POSJETA

Tramp stiže u Izrael

Predsjednik SAD Donald Tramp stiže danas u Izrael nakon dvodnevne posjete Saudijskoj Arabiji.

On će se odvojeno sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Jerusalimu danas, a sjutra u Vitlejemu na Zapadnoj obali s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, nakon što je rekao da pronalaženje rešenja za sukob između dva naroda "možda i nije tako teško kao što su ljudi godinama mislili".

Tramp će posjetiti Memorijalni centar holokausta Jad Vašem i Zid plača u Jerusalimu. On je već bio domaćin Netanjahuu u Bijeloj kući u februaru i Abasu u martu, kada je dao pomenutu izjavu o postizanju mira.

Tada je objasnio da je za to potrebna želja obje strane i izrazio uvjerenje da Izrael želi mir i da Abas žali mir, najavivši: "Mi ćemo postići sporazum". 

Zvaničnici Bijele kuće su međutim nastojali da umanje očekivanja o postizanju značajnog napretka u mirovnom procesu tokom ove Trampove posjete, označivši je više simboličnom nego suštinskom.

Tramp dolazi nakon što je otkriveno da je navodno objelodanio strogo povjerljive obavještajne informacije koje je Izrael prikupio o Islamskoj državi ruskim zvaničnicima, bez izraelske dovole. 

Izrael je takođe izrazio zabrinutost zbog sporazuma o prodaji američkog oružja Saudijskoj Arabiji u vrijednosti od 110 milijardi dolara koji je potpisan u subotu u Rijadu. Izraelski ministar Juval Stajnic izjavio je tim povodom da je Saudijska Arabija "neprijateljska zemlja" i da je sporazum "definitivno nešto što bi trebalo da zabrine". 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније