Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila R.B. ]

22. 05. 2017. 17:44   >>  17:17 2

JERUSALIM

Tramp posjetio Zid plača

Predsjednik SAD Donald Tramp danas je postao prvi aktuelni američki šef države koji je obišao Zid plača, najsvetije mjesto na kome Jevreji mogu da se mole u jerusalimskom gradu.

Tramp je time raskrstio dugotrajnu tradiciju po kojoj su američki predsjednici izbjegavali da posjete to sveto mjesto, jer je politički osjetljivo zbog izraelsko-palestinskog sukoba.

Predsjednik SAD je prethodno sa suprugom Melanijom posjetio Crkvu Svetog groba, podignutu na mjestu na kome je, prema hrišćanskom vjerovanju, Isus Hrist razapet, sahranjen i vakrsao. 

Tramp je došao na ta velika svetilišta u prvim satima posjete Izraelu pošto je oko podneva doputovao iz Saudijske Arabije, prve stanice svog prvog puta u inostranstvo otkako je izabran. 

Zidu plača Tramp je prišao s crnom kipom na glavi, malom kapom kojom Jevreji pokrivaju tjeme, položio na njega dlan desne ruke i u skladu s tradicijom stavio parče papira s molitvom među pukotine drevne građevine koja potiče od drugog jevrejskog hrama podignutog u vrijeme kralja Iroda.

Administracija SAD je odbila molbu Izraela da Trampa prilikom obilaska prati izraelski premijer Benjamin Netanjahu i domaćin mu je bio rabin zadužen za Zid Šmuel Rabinovič.

Trampova supruga Melanija i kćerka Ivanka koja je primila judaizam posjetile su ženski dio zida. 

Zid plača nalazi se u istočnom Jerusalimu koji je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Imajući u vidu osjetljivost svetilišta, Trampova posjeta crkvi i Zidu plača proglašena je privatnom.

Trampov prethodnik Barak Obama obišao je Zid plača prije nego što je postao predsjednik dok se kao senator nadmetao za predsjednički mandat. Drugi predsjednici posjećivali su stari grad, ali ne dok su bili na funkciji, navode izraelski mediji. 

Zid plača je uoči posjete bio uzrok nesporazuma između dvije zemlje saveznice jer je jedan američki zvaničnik rekao da nije na izraelskoj teritoriji, a kasnije su drugi zvaničnici odbili da se izjasne uz objašnjenje da je to politički stav.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније