Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

RSE [ Objavila R.B. ]

22. 05. 2017. 19:40   >>  19:16

ROHANI PORUČIO

Stabilnosti nema bez Irana

Iranski predsjednik Hasan Rohani kritikovao je samit muslimanskih zemlja kojem je za vikend prisustvovao američki predsjednik Donald Tramp rekavši da je skup u Saudijskoj Arabiji "šou bez značaja".

Rohani je govorio na press konferenciji u Teheranu tri dana nakon što je na predsjedničkim izborima dobio još jedan mandat, poručivši da su izbori pokazali da su se Iranci opredijelili za "umjerenost" i za komunikaciju sa svijetom.

Donald Tramp se obratio desetini lidera muslimanskih država u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, u nedjelju, apelujući na njih da se bore protiv islamističog ekstremizma te je pozvao na izolaciju Irana, koji je optužio da potpaljivanje "vatre sektaških konflikata i terora".

"Okupljanje u Saudijskoj Arabiji je bio samo šou bez praktičnih i političkih vrijednosti bilo koje vrste", rekao je Rohani.

Rohanijev komentar stiže odmah nakon što je Tramp dodatno kritikovao Iran u ponedjeljak u Izraelu, gdje je poručio da Iran mora prestati da podržava" teroriste i milicije" i da nikada ne smije doći u posjed nuklernog oružja.

Rohani je poručio da je stablinost na Bliskom istoku bez pomoći Irana nemoguća. Optužio je SAD za "nedostatak znanja" o regionu.

"Ko može reći da će regionalna stabilnost biti obnovljna bez Irana? Ko može reći da će region osjetiti poptpunu stabilnost bez Irana?" naveo je Rohani.

Kako navode izvještači, Rohani je zvučao sigurno nakon izbora na kojima je snažno porazio tvdolinijaša Ebrahima Raisija i još dvojicu drugih kandidata.

"Želimo da kažemo svijetu da smo, na bazi uzajamnog poštovanja i zajedničkih interesa, spremni da imamo interakciju" naveo je iranski predsjednik.

Ipak Rohanijeva moć da implementira željenu politiku je limitirana jer, prema iranskom teokratskom sistemu, vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei ima konačnu riječ prilikom donošenja odluka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније