Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

24. 05. 2017. 14:13 >> 13:52
3

SJEĆANJE NA HOLOKAUST

Velika razlika Trampovog i Obaminog zapisa

Predsjednik SAD Donald Tramp upisao je u knjigu posjetilaca Memorijalnog centra holokausta Jad Vašem štampanim slovima neubičajeno kratku i optimističku poruku, što je navelo medije da je uporede s onim što je u istoj knjizi zapisao njegov prethodnik Barak Obama.

"Velika je čast biti ovdje sa svim mojim prijateljima - tako zadivljujuće & ne zaboraviti nikad", napisao je Tramp, koristeći svoja uobičajena velika slova za cijeli tekst.

Kratkoća poruke može se objasniti činjenicom da je Tramp bio u žurbi jer je posjeta Izraelu trajala samo 27 sati, a ceremonija u Holu sjećanja u Jad Vašemu s izjavama oko pola sata, zbog čega je odmah kritikovan da omalovažava centar.

Obama je 2013. godine pola sata više bio u Jad Vašemu, podsjeća Vašington post i dodaje da je on i ranije pojsetio taj memorijal 2008. godine, dok je bio senator i nadmetao se za predsjednika.

On je tada zapisao u knjizi posjetilaca: "Zahvalan sam Jad Vašemu i svima onima odgovornim za ovu izvanrednu instituciju. U vrijeme velike opasnosti i obećanja, rata i razdora, blagosloveni smo što imamo tako snažno podsjećanje na potencijal čovjeka za veliko zlo, ali takođe za našu sposobnost da se uzdignemo iz tragedije i popravimo naš svijet".

"Neka naša djeca dođu ovde i saznaju ovu istoriju, kako bi ona mogla da dodaju svoj glas i proklamuju: nikad više. I neka se mi sjećamo onih koji su stradali, ne samo kao žrtava već kao pojedinaca koji su se nadali i voljeli i sanjali poput nas i koji su postali simboli ljudskog duha", upisao je Obama.

Iako im se stilovi razlikuju u svojim porukama Obama i Tramp su ponovili poruku: "ne zaboraviti nikad".

Vašington post prenosi da je Tramp u Jad Vašemu označio holokaust kao najmračniji čas u istoriji istakavši: "Naša je svečana dužnost da se sjećamo, da žalimo, da tugujemo i da odamo poštu svakom pojedinom životu koji je tako okrutno i divljački oduzet".

Na Tviteru su mnogi korisnici komentarisali Trampovu poruku u knjizi posjetilaca, ocenivši da su na nju možda uticale česte poruke koje on ostavlja na Tviter nalogu.

Britanski Telegraf piše da Tramp voli da se poredi s Obamom i da kaže da je jači i uopšte bolji od svog prethodnika ali kada se radi o knjizi posjetilaca bolje bi bilo da se povuče.

Velika razlika u porukama odraz je literarnih ukusa dva predsjednika. Obama je strastven čitalac i napisao je nekoliko knjiga, dok Tramp više voli da gleda televiziju, konstatuje list.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније