Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

24. 05. 2017. 23:15 >> 22:48
1

NETANJAHU PORUČIO

"Trampova posjeta pobija laži UNESCO-a"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se danas parlamentu (Knesetu) povodom Dana Jerusalima, pedesetogodišnjice osvajanja istočnog dijela grada, naglasivši da će Zid plača koji se tamo nalazi zauvijek ostati pod kontrolom Izraela.

"Mi smo oslobodili Jerusalim i pretvorili ga u grad koji nije perfektan, ali je ujedinjen. Poštuje različite vjere", izjavio je Netanjahu.

On je dodao da je rekao američkom predsjedniku Donaldu Trampu da "njegova posjeta Zidu plča pobija sve laži Uneska" u čijoj se rezoluciji Izrael označava okupacionom silom i poziva da obustavi "stalna iskopavanja, kopanje tunela, radove i projekte u Istočnom Jerusalimu" koji Palestinci žele da proglase glavnim gradom svoje buduće države.

Ta država obuhvatila bi Zapadnu obalu i pojas Gaze,teritorije koje je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967.

Tramp je u ponedjeljak, prvog dana posjete Izraelu, obišao Zid plača i postao prvi američki predsjednik koji je to učinio na dužnosti, ali je posjeta označena kao privatna.

Bijela kuća je prethodno odbacila zahtjev Izraela da ga prilikom obilaska prati Netanjahu i izbio je nesporazum između dvije zemlje saveznice, jer je jedan američki zvaničnik rekao da Zid nije na teritoriji Izraela.

Kasnije su drugi zvaničnici nastojali da izbjegnu odgovor na pitanje gdje je Zid plača, rekavši da se radi o političkom stavu dok državni sekretar SAD Reks Tilerson nije izjavio da je Zid u Jerusalimu o čemu spora nema.

Tramp je pred odlazak u govoru pred Izraelcima istakao da će pomoći da oni i Izraelci postignu mirovni sporazum i da su Palestinci za to spremni, a da je za mir spreman i njegov "prijatelj Benjamin", aludirajući na Netanjahua.

Govorio je o vezi Jevreja i Jerusalima rekavši da su one "drevne i vječne" i da datiraju "hiljadama godina, uključujući i vladavinu kralja Davida", kako su prenijeli izraelski mediji.

On međutim nije pominjao predizborno obećanje o preseljenju američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, niti najeksplozivnije nesporazume između dva naroda - status tog grada, sudbinu jevrejskih naselja na okupiranim teritorijma, pa čak nije ni izgovorio riječi palestinska država,niti rješenje decenijskog sukoba po modelu dvije države.

Izraelski politički komentator Raviv Druker je rekao poslije da je Trampovo razumijevanje sukoba "duboko kao karton" a njegove ambicije odbacio kao "bezmalo šarlatanstvo".

Međutim, poltičari su ga pažljvo slušali i u Izraelu i Rijadu i čini sa da naginju ocjeni da je jači od svog prethodnika Baraka Obame. On je u svojoj prvoj posjeti na Bliskom istoku poručio da je regionalni mir na dohvat ruke i niko mu se nije suprotstavio, ocijenila je agencija Asošiejted pres.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније