Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

24. 05. 2017. 19:25   >>  18:58

TRAMP U BRISELU

Zebnje u EU i NATO oko politike SAD

Američki predsjednik Donald Tramp stigao je danas uz drakonske mjere bezbjednosti u Brisel gdje je razgovarao s belgijskim premijerom Šarlom Mišelom i s belgijskim kraljem Filipom.

Sjutra se očekuje da čelnicima Evropske unije i vođama zemalja NATO razjasni u kojoj mjeri se može očekivati zasad nedovoljno predočena podrška njegove vlade bezbjednosti Evrope i jačanju ekonomskih veza.

Tramp će sjutra u Briselu posebno razgovarati s novim francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom koji se založio za snažne, ali "uravnotežene" ekonomske i bezbjednosno-odbrambene odnose Evrope i Amerike, kao i za jačanje evropske odbrane, ako se ispostavi da su SAD zainteresovane samo za djelimično vojno angažovanje zajedno s evropskim saveznicima.

Američki predsjednik je podržao izlazak Velike Britanije iz EU i iznio da želi EU prije svega kao ekonomsku uniju država, dok je Makron za snažniju integraciju EU "u više brzina", naročito u ekonomskom i odbrambenom savezu s Njemačkom.

Tramp će na sastati u s čelnicima EU Donaldom Tuskom i Žan-Klodom Junkerom razmotriti saradnju u borbi protiv terorizma i spriječavanju ilegalne imigracije. Razgovaraće i o tome kako usaglasiti stavove o budućim trgovinskim sporazumimam, pošto je Vašington odbacio sporazum TTIP o slobodnoj trgovini i garantovanju investicija između EU i SAD, i rekao da je prevashodno za bilateralne sporazume s pojedinim zemljama jer to više odgovara američkim interesima.

U EU se nadaju da će ipak dijelom moći da se nagode oko novog sistema slobodne trgovine, bar na temelju onoga o čemu su Brisel i Vašington već postigli nagodbu u pregovorima o sada već odbačenom sporazumu TTIP.

EU želi da Trampovoj administraciji ponudi čvrsto partnerstvo u zaštiti čovjekove sredine, iako je Tramp praktično odbacio Svjetski sporazum iz Pariza o mjerama zaštite od pogubnih posljedica klimatskih promjena zbog zagađivanja prirode.

Neizvjenost oko onoga šta se može očekivati kao ishod razgovora s Trampom je vidna u EU i NATO, kako to navodi i evropska urednica Bi-Bi-Si-ja Katja Adler koja kaže da evropski saveznici SAD smatraju da je Tramp "nepredvidiv" i da može izaći i sa sasvim neočekivanim stavovima i porukama.

Novi američki predsjednik će učestvovati u sastanku na vrhu u novom sjedištu NATO, gdje će biti održana simbolična svečanost pred spomenikom "Berlinskom zidu i 11. septembru" - sjećanju na teroristički napad islamista na Njujork i Vašington 2001.

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg je izjavio da se nada dobrom ishodu susreta na vrhu u NATO jer su američki saveznici spremni da podrže zahtjeve Vašingtona da se i NATO uključi aktivno u borbu protiv terorizma, i da evropske saveznice povećaju finansijsku podršku Atlantskom savezu, čijih blizu 80 odsto rashoda sada podmiruju SAD.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније